Bursztynowy Ołtarz Ojczyzny – apel o wsparcie

W odpowiedzi na prośbę ks. Ludwika Kowalskiego proboszcza Bazyliki Św. Brygidy,  dotyczącej wsparcia w nieodpłatnym poszukiwaniu materiałów do budowy Bursztynowego Ołtarza, proszę o wsparcie finansowe jako darowizna wpłacana na rachunek Regionu Gdańskiego NSZZ ,,Solidarność”.Oltarz

Do realizacji tego przedsięwzięcia potrzebne są rurki miedziane o średnicy Ø 8mm i Ø 6 mm,  taśma miedziana o grubości 0,6 mm. Te materiały będą użyte do budowy łanu pszenicy,  ( patrz foto w zał.) na który będzie składa się z ~ 2500 szt. pojedynczych źdźbeł.

Oltarz2

Do wykonania listków przy źdźbłach pszenicznych wg. obliczeń to potrzebne jest jeszcze 120 m²  tj.w przeliczeniu  ~700 kg taśmy miedzianej o grubości 0,6 mm, z tej taśmy będą wycinane listki jako elementy źdźbła pszenicznego kłosa. Do całego zwieńczenia łanu pszenicznego potrzebnych będzie 5 tyś listków o długości 620 mm ; 2,5 tyś szt. listków o długości 380 mm, oraz 42,5 tyś. listków o długości 40 mm w których będą osadzone bursztynowe ziarna ( patrz foto. ) imitujące ziarna  pszenicy.

Na pierwszą transzę udało się znaleźć sponsorów, którym składam serdeczne podziękowanie, na drugą transzę, wg. stanu rachunku na dzień 03.01.2018 otrzymaliśmy od darczyńców 5300 zł .

Do całości będzie jeszcze potrzebne przynajmniej 800 mb rurki 8 mm i co najmniej 600 mb rurki 6 mm. A to łączny koszt w przybliżeniu ~9100 zł. Koszt zakupu taśmy miedzianej wg. wstępnej wyceny kursu na giełdzie wynosi ~29300 zł.

Razem  na  całe przedsięwzięcie w zależności od ceny miedzi na giełdzie potrzebne będzie ~40 tyś zł.

Aby nie przerwanie trwała budowa ołtarza ten materiał należy zmówić w drugiej połowie stycznia a brakuje jeszcze 35 tyś. zł .

Wszystkim darczyńcom składam serdeczne podziękowanie i  proszę o dalsze wsparcie .

Każda złotówka przeznaczona na zakup potrzebnego materiału będzie naszym wspólnym wkładem. Zadeklarowaną kwotę, jako darowiznę na zakup rurek i taśmy z miedzi do budowy  Bursztynowego Ołtarza w  Bazylice Św. Brygidy można wpłacać na konto:

Region Gdański NSZZ ,, Solidarność” ul. Wały Piastowskie 24 ; 80-855 Gdańsk – Bank Millennium O/Gdańsk Nr  34 1160 2202 0000 0000 6189 1527 z dopiskiem ,, OŁTARZ”

Proszę o przesłanie tej prośby do wszystkich, którzy w jakikolwiek sposób mogą pomóc przy realizacji Tego Dzieła

Krzysztof Żmuda  Przewodniczący KM NSZZ ,,Solidarność” Stoczni Remontowa Shipbuilding w Gdańsku