Bunt na pokładzie Amazona

Związkowcy z wrocławskiego centrum logistycznego Amazona zaprotestowali przeciwko władzom firmy, które planowały potraktować drugi dzień świąt wielkanocnych jak normalny dzień pracy. Wywalczyli zapewnienie, że w poniedziałek przyjdą tylko ci pracownicy, którzy będą tego chcieli. Ponadto dostaną zapłatę w wysokości 200 proc. standardowej stawki.

- Doszły nas słuchy, że kierownicy mówią ludziom, iż władze firmy chcą, by wielkanocny poniedziałek 6 kwietnia był normalnym dniem pracy. Postanowiliśmy zareagować i wysłaliśmy w tej sprawie pismo – opowiada Tomasz Smoszyński, przewodniczący zakładowej „Solidarności” w Amazonie. Zaadresowany do szefowej kadr Marty Dworowskiej list nosił tytuł „Stop wymuszaniu pracy w dniach świątecznych”. – Wymuszanie pracy w dniach świątecznych, tym bardziej, że godziny te są z góry planowane, nie tylko przeczy zapisom Kodeksu Pracy, ale i postanowieniom Regulaminu Pracy, dlatego też NSZZ „Solidarność” wnioskuje o wycofanie się z tej propozycji i ułożenie harmonogramu prac w taki sposób, który umożliwiłby pracownikom odpowiedni odpoczynek, a zakładowi wykonanie nałożonych zadań – napisali związkowcy.

Amazon nie komentuje sprawy. Jak podaje „Gazeta Wyborcza”, rzeczniczka Marzena Więckowska oświadczyła jednak, że związkowcy nie będą musieli przychodzić do pracy. – W poniedziałek nasze centra logistyczne zostaną otwarte, ale nie będą obowiązywały zmiany. Pracownicy, którzy chcą pracować w poniedziałek, mają taką możliwość. Osoby, które przyjdą do pracy tego dnia, otrzymają wynagrodzenie za nadgodziny, czyli 200 proc. standardowej stawki – powiedziała.

Amazon słynie z niechęci do związków zawodowych. Jak pisze magazyn „Time”, w 2014 roku pracownicy amerykańskiego centrum logistycznego w stanie Delaware pod presją władz zakładu zrezygnowali z przyłączenia się do związku zawodowego. Natomiast dziennik „Financial Times” podaje, że niemieccy pracownicy zrzeszeni w związku Ver.di od dwóch lat systematycznie organizują strajki – ostatni odbył się w miniony wtorek.

fot. Wikipedia