Budżet podpisany – deficyt 46 mld zł

Prezydent Bronisław Komorowski podpisał ustawę budżetową na 2015 rok. Zgodnie z jej założeniami tegoroczny deficyt nie powinien przekroczyć 46 mld 80 mln zł.

- Przygotowując założenia makroekonomiczne na potrzeby ustawy budżetowej przyjęto, że w roku 2015 dynamika aktywności w otoczeniu zewnętrznym polskiej gospodarki stopniowo będzie się poprawiać w związku ze stopniowym ustępowaniem skutków kryzysu finansowego w państwach Unii Europejskiej. W myśl przyjętych szacunków realny wzrost produktu krajowego brutto w 2015 r. wyniesie 3,4 proc., stopa bezrobocia rejestrowanego na koniec roku stanowić będzie 11,8 proc., zaś średnioroczny wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych ukształtuje się na poziomie 1,2 proc. – zakomunikowała prezydencka kancelaria.

- W budżecie państwa limit wydatków ustalono na kwotę 343.277.818 tys. zł., zaś wysokość dochodów prognozowana jest na 297.197.818 tys. zł. Deficyt budżetu państwa ustala się na dzień 31 grudnia 2015 r. na kwotę nie większą niż 46.080.000 tys. zł. Łączną kwotę planowanych przychodów i rozchodów określono odpowiednio na 421.538.779 tys. zł i 372.023.276 tys. zł., natomiast saldo przychodów i rozchodów budżetu państwa ustalone zostało w wysokości 49.515.503 tys. zł – czytamy w komunikacie Kancelarii Prezydenta RP.

Rząd PO-PSL założył, że w 2015 r. PKB wzrośnie o 3,4 proc., inflacja wyniesie 1,2 proc., a deficyt sektora finansów publicznych spadnie poniżej 2,8 proc. PKB.

Z kolei deficyt sektora finansów publicznych wyniesie w tym roku 57,6 mld zł, czyli o 4,9 mld zł mniej w porównaniu do minionego roku, natomiast państwowy dług publiczny w ujęciu nominalnym wzrośnie o 42,5 mld zł.

Źródłem pokrycia pożyczkowych potrzeb budżetu państwa, w tym deficytu budżetu państwa, są środki pozostające na rachunkach budżetu państwa w dniu 31 grudnia 2014 r., przychody z tytułu sprzedaży skarbowych papierów wartościowych, przychody z prywatyzacji, kredytów i pożyczek oraz innych źródeł.

Przypomnijmy, że zadłużenie zagraniczne brutto Polski według danych NBP na koniec 2013 roku przekroczyło 382 mld USD.