Budujemy Bursztynowy Ołtarz Ojczyzny

Trwa kolejny etap budowy Bursztynowego Ołtarza Ojczyzny w bazylice św. Brygidy w Gdańsku, wotum za odzyskanie wolności.

Planuje się, że do końca sierpnia br. uzupełniona zostanie około 150 stylizowanymi źdźbłami pszenicznymi przestrzeń za tabernakulum. Po wmontowaniu ozdób stylizowanych na krzaczki maku i chabru będzie zwieńczy to prace nad pierwszym łanem. Kolejne dwa łany będą montowane na stopniowanych podstawach tak, aby wypełnić całą przestrzeń do ścian prezbiterium.

oltarz-klosy 470

Realizacja tego ponadczasowego dzieła jest możliwa dzięki ofiarności darczyńców, którzy w różnej formie wspierają budowę bursztynowego Ołtarza, w tym przekazują środki finansowe przeznaczane na zakup materiału.

Do 7 sierpnia 2019 roku udało się zgromadzić 51 306 złotych i materiał wartości około 60 tys. zł. Aby zamknąć ten etap budowy potrzeba jeszcze około 19 tys. zł.

Wszystkich, którzy chcieliby wesprzeć budowę Bursztynowego Ołtarza w bazylice św. Brygidy, prosimy o wpłaty na konto: Region Gdański NSZZ „Solidarność” ul. Wały Piastowskie 24; 80-855 Gdańsk, Bank Millennium Oddz. Gdańsk, nr 34 1160 2202 0000 0000 6189 1527, z dopiskiem: „OŁTARZ”.

Walcownia w Dziedzicach ma już gotowe 800 kg taśmy i cierpliwie czeka na wpłatę należności. Najprawdopodobniej w pierwszym tygodniu wrześnie będzie przygotowany transport do Gdańska.

Zobacz więcej…>>