Bronimy dokerów

NSZZ „Solidarność” broni dokerów, którzy upomnieli się o prawa pracownicze w gdańskim terminalu DCT. Po raz kolejny pośpieszyli naszemu Związkowi z pomocą koledzy z ITF, czyli International Transport Workers’ Federation – Międzynarodowej Federacji Transportowców, zrzeszającej blisko 5 milionów pracowników.

We wtorek 21 lipca br. w południe przed terminalem DCT stanie pikieta.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Budujący w naszym kraju swoją ekonomiczną potęgę nie mogą zapominać o prawie do zrzeszania się gwarantowanym przez konwencje MOP.

Zawieranie wieloletnich umów o pracę na czas określony oraz niewypłacenie zaległych wynagrodzeń za wykonaną pracę zgodnie z zasadami obowiązującymi w firmie, to główne zarzuty pracowników  DCT Gdańsk S.A., w imieniu których Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” weszła w spór zbiorowy.

W reakcji na zgłoszony spór zbiorowy w dniu 26 czerwca br. pracodawca zwolnił z pracy dwóch członków Komisji Zakładowej oraz pracownika, który zwrócił się do Państwowej Inspekcji Pracy o kontrolę prawidłowości naliczania należnych wynagrodzeń.

W konferencji prasowej w siedzibie naszego Związku uczestniczyli Torben Seebold, wiceprzewodniczący Sekcji Dokerów ITF, i lider grupy portowej w niemieckim związku Ver.di, Nigel Venes, asystent sekretarza Sekcji Dokerów ITF, Andrzej Kościk, przewodniczący Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „Solidarność”,

Łukasz Kozłowski, przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w DCT Gdańsk S.A. i Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S”.

Zdaniem Krajowej Sekcji Morskiej Marynarzy i Rybaków NSZZ „Solidarność” zwalnianie pracowników z powodu prowadzenia działalności związkowej stoją w sprzeczności z polskim prawem i podstawowymi konwencjami Międzynarodowej Organizacji Pracy ratyfikowanymi przez Polskę. Dwa lata temu młodzi portowcy zatrudnieni w DCT – w największym terminalu kontenerowym w Polsce – założyli organizację związkową w obronie podstawowych praw pracowniczych. Marynarzy i portowców łączy wspólnota interesów.

Portowcy wielokrotnie występują w obronie pokrzywdzonych przez nieuczciwych armatorów marynarzy a marynarze bronią podstawowych praw portowców.

Wokół nowej organizacji związkowej w DCT próbowano wytworzyć atmosferę braku zaufania i podejrzliwości. W firmie 240 pracowników jest zatrudnionych na podstawie wieloletnich umów o pracę na czas określony.

W ostatni piątek negocjacje między związkowcami, a kancelarią prawną reprezentującą właścicieli DCT znalazły się w pozycji pata. Powstał protokół rozbieżności.

Wobec złamania przez pracodawcę konwencji MOP, przepisów kodeksu pracy i ustawy o związkach zawodowych NSZZ „Solidarność” we wtorek 21 lipca o godzinie 12 przeprowadzi pikietę przed siedzibą DCT Gdańsk S.A. przy ul. Kontenerowej 7 w Gdańsku.

Wspomóżmy młodych dokerów z Gdańska w walce o lepsze warunki pracy!

Krajowa Sekcja Morska Marynarzy i Rybaków NSZZ „Solidarność” złożyła zawiadomienie do Prokuratury Apelacyjnej w Gdańsku oraz prokuratora generalnego Andrzeja Seremeta w związku z możliwością popełnienia przestępstwa przez zarząd gdańskiego terminala DCT złamania m.in. art. 87 i 98 Konwencji MOP o swobodzie związkowej i ustawy o prowadzeniu sporów zbiorowych.

ASG