Brawo leśnicy! Powstała nowa organizacja związkowa w Lęborku

Zakład Przerobu Drewna Lasów Państwowych w Lęborku – to kolejne przedsiębiorstwo na Pomorzu, w którym powstała organizacja związkowa NSZZ „Solidarność”. Na razie kieruje nią Tymczasowa Komisja Zakładowa, ponieważ organizacja zawiązała się niedawno,14 czerwca 2017 roku.

Na czele TKZ w lęborskim zakładzie stoi Waldemar Syldatk, na co dzień mistrz zmiany hali traków i hali produkcji. Skarbnikiem komisji jest Renata Reszka, zatrudniona jako pracownik pomocniczy. Oboje są młodymi, uśmiechniętymi i pełnymi energii ludźmi. Wcześniej działali w innym związku zawodowym funkcjonującym w ich przedsiębiorstwie, ale uznali, że nie spełnia to ich oczekiwań.

DSC_3523 DSC_3526

fot. A. Chmielecki

– Tamten związek zrzeszał tylko pracowników z jednej grupy zawodowej. My mamy ambicję łączyć wszystkich zatrudnionych, bez względu na pion, w którym pracują. Już teraz do naszej organizacji należy 21 z 50 pracowników – mówi Waldemar Syldatk i podkreśla, że związkowcy z „S” chcą zrobić coś dobrego dla wszystkich pracowników, ale też całego przedsiębiorstwa. – Nasz zakład podlega pod Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych w Gdańsku. Jej dyrektor Adam Kwiatkowski pokazał, że rozumie zasady dialogu społecznego i dba o dobro pracowników. Dlatego liczymy na współpracę – dodaje przewodniczący „S” w Zakładzie Przerobu Drewna.

Renata Reszka przekonuje, że ważnym powodem decyzji o powstaniu nowej organizacji zakładowej była tożsamość i historia „Solidarność”. – To duży związek zawodowy, warto być jego częścią. „Solidarność” zapewnia możliwości rozwoju, szkolenia, porady prawne, profesjonalną informację i inne działania – mówi skarbnik „S” w lęborskim tartaku.

ACH