„Brama Wolności” w rękach rosyjskiej reżyserki za „Krew”

Film „Krew” w reżyserii Rosjanki Aliny Rudnitskiej zdobył główną nagrodę XII Gdańsk DocFilm Festiwal, którego tematem przewodnim jest godność i praca.

Projekcje w ramach Międzynarodowego Festiwalu Filmów Dokumentalnych Gdańsk DocFilm Festiwal trwały do 5 do 8 czerwca. Statuetkę „Bramę Wolności” otrzymała Alina Rudnickaya, reżyserka filmu „Krew” „za organiczną jedność w formie i treści, za połączenie symbolicznego i realistycznego sposobu opowiadania, za przejmujący obraz współczesnego społeczeństwa rosyjskiego pokazany z oryginalnej perspektywy”.

„Krew” to film o kilkuosobowej grupie osób jeżdżących po Rosji autobusem służącym za punkt krwiodawstwa.

- W tym filmie fantastycznie dobrano też elementy języka filmowego. To decyzja artystycznie przemyślana, ponieważ dzięki temu nie dotykamy tkanki realnej w dosłowny sposób, tylko w sposób syntetyczny, artystyczny – mówi reż. Magdalena Łazarkiewicz, przewodnicząca jury.

Wyróżnieni zostali też Farida Pacha za film „Jesteśmy z soli”; Aneta Kopacz za film „Joanna” oraz Jaap van Hoewijk za film „Czas zabijania”.  Nagrodę publiczności dla najlepszego filmu odebrał Maciej Głowiński za film „Rybaczymy”, traktujący rodzinach rybaków z przygranicznej miejscowości Piaski na Mierzei Wiślanej,

Podczas tegorocznej edycji Gdańsk DocFilm Festival pokazano 25 filmów, których tematyka   nawiązywała do obecności człowieka w miejscu pracy.
- Praca jest szczególnym dobrem i przywilejem człowieka. Powinna być podstawą godnego życia rodziny, stabilnej sytuacji społecznej. Ale często w dzisiejszym świecie praca, a także jej brak, stają się przyczyną ludzkich tragedii i społecznych konfliktów. Dyskryminacja, łamanie prawa, przedmiotowe traktowanie człowieka w pracy – coraz częściej zagrażają rozwojowi społeczeństw, a pośrednio podważają wiarę w demokrację i ład moralny. To w Gdańsku ludzie pracy rozpoczęli walkę o godność i godne warunki pracy, przeciwko systemowi, który te wartości niweczył. Tak powstała „Solidarność” – czytamy w deklaracji programowej festiwalu.