Boom na szkoły zawodowe

Szkolnictwo zawodowe po latach spadku zainteresowania zyskuje coraz większą popularność wśród młodzieży – informuje wgospodarce.pl. W ubiegłym roku 49 proc. gimnazjalistów kontynuowało naukę w szkole zawodowej albo technikum – z czego 36 proc. – w technikach i 13 proc. – zawodówkach – tak wynika z raportu przygotowanego przez DELab UW dla Gumtree. To o prawie 25 proc. więcej niż w 2000 roku.

Aż 98,4 proc. absolwentów tych szkół pracuje, z czego prawie połowa – w wyuczonym zawodzie.

Według specjalistów z Laboratorium Gospodarki Cyfrowej DELab Uniwersytetu Warszawskiego wśród absolwentów zawodówek bezrobocie kształtuje się na minimalnym poziomie. Do dorabiania w szarej strefie przyznało się 14 proc. ankietowanych, czyli co siódmy. Zadeklarowali oni jednak, że podejmą działalność zawodową.

Jak wynika z Europejskiego Raportu Płatności Konsumenckich przeprowadzonego przez Intrum Justitia w 21 krajach europejskich, około 40 proc. Polaków w grupie od 18 do 24 roku życia rozważa wyjazd do innego kraju w poszukiwaniu zatrudnienia. Oczywiście większe szanse znalezienia tam pracy daje im dyplom ukończenia szkoły zawodowej.