Bohaterski doktor uhonorowany przez „Tygodnik Solidarność”

Doktor Jan Szrzedziński został odznaczony tytułem Człowieka Roku. W uroczystości oficjalnego nadania odznaczenia, która miała miejsce podczas posiedzenia Komisji Krajowej 26 lutego 2015 roku, uczestniczył arcybiskup Sławoj Leszek Głódź.

szrzedzinski

Dzięki doktorowi Szrzedzińskiemu zachowały się relikwie błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki. W 1984 roku jako pracownik Zakładu Medycyny Sądowej przeprowadzał badania chemiczno-toksykologiczne ciała patrona naszego związku. Po wydaniu opinii dla prokuratury musiał przechowywać pobrany materiał w stanie zamrożenia przez 4 tygodnie. Ponieważ nikt nie zapytał, co z nim zrobił, przetrzymywał go przez pół roku, a następnie zwrócił się do księdza Jerzego Gisztarowicza z parafii świętego Rocha w Białymstoku. Powołano komisję kościelną. Doktor Szrzedziński rozmroził cząstki ciała i przygotował je do przechowywania, wreszcie zdecydował o zamurowaniu ampułek z krwią i słoika z zabezpieczonymi fragmentami ciała w jednej ze ścian budowanego domu zakonnego Sióstr Misjonarek. Dokonano tego w ścisłej tajemnicy 22 maja 1986 roku.

- Jestem ogromnie zaskoczony. I bardzo szczęśliwy. Nie zrobiłem niczego szczególnego. Jestem katolikiem. Wiedziałem, że ksiądz Jerzy umarł śmiercią męczeńską, a zatem jego szczątki będą relikwiami, więc je zabezpieczyłem – mówił wzruszony doktor Szrzedziński. Arcybiskup Głódź przypomniał jednak, że za podobne czyny groziła bardzo surowe kary. – Mało było wtedy odważnych ludzi. Pan do nich należał – podkreślił.

Oprócz odznaczenia doktor Szrzedziński otrzymał kopię dekretu Kongregacji Kultury i Dyscypliny Wiary uznającego błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszkę patronem „Solidarności”, którą wręczył mu przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda.

fot. Piotr Machnica, solidarnosc.org.pl