Bohaterowie „Solidarności” odznaczeni

– Sierpień ‘80 był wielkim zwycięstwem, wielką nadzieją, po raz pierwszy system komunistyczny się cofnął. I to wasza zasługa, wasze bohaterstwo – powiedział prezes IPN dr Jarosław Szarek podczas uroczystości wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności działaczom opozycji antykomunistycznej w PRL, która odbyła się 24 sierpnia 2017 r. w Sali BHP w Gdańsku. W uroczystości wzięli udział m.in. przewodniczący Komisji Krajowej i Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Piotr Duda i Krzysztof Dośla.

Wśród wyróżnionych znaleźli się m.in. Tadeusz Szczudłowski, mentor opozycji w Gdańsku pod koniec lat 70., współautor drewnianego krzyża, który stanął w Stoczni Gdańskiej w sierpniu 1980 r. oraz posłanka Małgorzata Zwiercan, w latach 80. działająca w Solidarności Walczącej. Pośmiertnie Krzyże Wolności i Solidarności otrzymały Anna Maria Kurska (sędzia, po wprowadzeniu stanu wojennego z zakazem wykonywania zawodu z powodu działalności w „S”) i Wiesława Kwiatkowska, autorka książek odkłamujących historię Grudnia ’70.

Podczas uroczystości Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski odznaczony został Stanisław Szukała, przewodniczący słupskiej „S”, w stanie wojennym internowany w Wojskowym Obozie Specjalnym w Chełmnie.

ACH