Biskup Wieław Mehring: „Zhańbiono powagę rocznicy Grudniowych Zbrodni 1970 i 1981 roku”

Członkowie „Solidarności”, osoby represjonowane w PRL i rodziny ofiar zbrodni komunistycznych z dużym niesmakiem przyjęły wydarzenia zorganizowane przez opozycję skierowane przeciw obecnym, demokratycznie wybranym władzom państwowym. Chodzi m.in. o protesty Komitetu Obrony Demokracji w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego 13 grudnia oraz awanturę wywołaną w Sejmie przez posłów PO i .Nowoczesnej w weekend 16–18 grudnia, czyli w dniach, w których powinniśmy się skupić na uczczeniu ofiar zbrodni Grudnia 1970 i brutalnej pacyfikacji w kopalni „Wujek” w 1981 roku.

Na niestosowność organizowania protestów w dniach historycznych rocznic – w dodatku w bardzo agresywnej formie – zwrócił uwagę także ordynariusz włocławski bp Wiesław Mehring. W apelu wystosowanym 20 grudnia 2016 r. biskup podkreślił: „Radość oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia została zmącona tym, co zobaczyliśmy w piątek, 16 grudnia, w Parlamencie: zakłócona możliwość normalnej pracy Sejmu, posunięte bardzo daleko emocje, inwektywy. Dla wielu Polaków – szok i wstyd. Zhańbiono powagę rocznicy Grudniowych Zbrodni 1970 i 1981 roku”.

Biskup włocławski rozpatruje całą sytuację w szerszym kontekście historycznym rozwoju Polski po 1989 roku:  „W takiej sytuacji chrześcijanin musi zapytać – co robić? Jak reagować? Co się stało z Narodem? Skąd tyle agresji i nienawiści w naszych sercach? Co zostało zaniedbane po zmianach w 1989 r., że przetrwały – i to także w Parlamencie – zachowania kojarzone nieodparcie z komunizmem i minionym systemem?”.

Biskup Wiesław Mehring apeluje jednocześnie o modlitwy w intencji Ojczyzny.

Obecny ordynariusz włocławski posiada silne związki z Pomorzem. Urodził się w Żukowie, uczęszczał do Wyższego Seminarium Duchownego w Pelplinie, którego był także rektorem w latach 1994–2003. W latach 70. i 80. pełnił posługę kapłańską w Gdyni, Lignowach i Sierakowicach.

Zobacz cały apel bp. Wiesława Mehringa

ACH