Billboard prawdę ci powie? Bronisław Komorowski zapowiada „dobry start dla młodych” na murach aresztu śledczego

Billboard prawdę ci powie? Fotoreporter „Magazynu Solidarność” uwiecznił na zdjęciu plakat wyborczy Bronisława Komorowskiego zawieszony na murze… aresztu śledczego w Gdańsku przy ul. Kurkowej. W zestawieniu z hasłem kampanii urzędującego prezydenta „Dobry start dla młodych” tworzy to nie zamierzoną raczej, ale być może trafną puentę kampanii i całej prezydentury Bronisława Komorowskiego.

Zdjęcie: Paweł Glanert

komorowski_kurkowa

Tym bardziej że we wszystkich wyborach w ostatnich latach w aresztach śledczych i zakładach karnych zdecydowanie wygrywali kandydaci Platformy Obywatelskiej. Z danych Centralnego Zarządu Służby Więziennej wynika, że w elekcji prezydenckiej w 2010 r. Bronisława Komorowskiego poparło… 91,9 proc. więźniów, a jego ówczesnego rywala, Jarosława Kaczyńskiego jedynie 8,1 proc. osadzonych! Dodajmy, że miało to miejsce przy frekwencji 65,3 proc., a więc wyższej niż przeciętna w skali wszystkich obwodów do głosowania.