Biało-czerwona i hymn Polski

Za kilka dni 11 listopada, setna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Z tej okazji będziemy wywieszać flagi państwowe i śpiewać hymn państwowy. Akcja wspólnego śpiewania hymnu pod hasłem „Niepodległa do Hymnu” będzie miała miejsce 11 listopada, punktualnie o godzinie 12.

To niepowtarzalne wydarzenie w stulecie odzyskania niepodległości połączy Polaków w jedną, biało-czerwoną rodzinę. Jednym z wydarzeń obchodów stulecia odzyskania niepodległości, angażującym Polki i Polaków niezależnie od miejsca zamieszkania, będzie wspólne zaśpiewanie Mazurka Dąbrowskiego. – Niedziela 11 listopada upłynie nam pod znakiem akcji „Niepodległa do hymnu”. To inicjatywa, do której zapraszamy wszystkich Polaków w kraju i poza jego granicami. Zaśpiewamy wspólnie z uczestnikami prezydenckich obchodów na Placu Piłsudskiego w Warszawie i lokalnych wydarzeń organizowanych przez samorządy, instytucje kultury i organizacje pozarządowe w całym kraju – tłumaczy Jan Kowalski, dyrektor Biura Programu „Niepodległa”. W akcji uczestniczą władze państwowe i samorządowe, instytucje kultury, organizacje społeczne, szkoły, chóry i wszyscy, którzy chcą 11 listopada wspólnie śpiewać Mazurka Dąbrowskiego.

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji przygotowało poradnik, w jaki sposób prawidłowo eksponować flagę Polski oraz jak uniknąć błędów przy śpiewaniu hymnu. Warto się z tym poradnikiem zapoznać, tym bardziej że lektura nie zajmie zbyt wiele czasu.

Polecamy!

buialo-czerwona