Bezrobocie w styczniu w górę

Jak podaje GUS w styczniu br. bezrobocie wyniosło 12 proc. i w stosunku do grudnia 2014 r. wzrosło o 0,5 proc. To trzeci z rzędu miesiąc, w którym rośnie liczba ludzi bez pracy. Obecnie w urzędach pracy zarejestrowanych jest 1 918,6 tys. osób.

Nadal więc polska gospodarka nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej liczby miejsc pracy, w szczególności dla ludzi młodych. Stąd jedyny wybór to praca na „śmieciówce” lub  emigracja „za chlebem”.

Minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz (PSL) optymistycznie zakłada, że jest to tylko „chwilowa zadyszka” i zapowiada, że do końca 2015 roku stopa bezrobocia może być nawet jednocyfrowa. Oznaczałoby to, że na rynku pracy mogą się powtarzać dane o stopie bezrobocia z 2008 roku, gdy w niektórych miesiącach bez pracy było mniej niż 10 proc.

Początek roku zwykle przynosi spadek zatrudnienia w związku z okresem zimowym i wygaszeniem wielu prac w branżach sezonowych. Mimo że w tym roku nie ma srogiej zimy, to w takich branżach, jak leśnictwo, rolnictwo, turystyka czy budownictwo spada zapotrzebowanie na pracowników. Z końcem roku niektórym pracownikom wygasają umowy-zlecenie, umowy terminowe, kończą się staże.

W budżecie na 2015 rok zakładane bezrobocie na koniec roku to 11,8 proc.