Bezrobocie w Polsce znowu w dół

Stopa bezrobocia zarejestrowanego na koniec lutego 2018 r. wyniosła 6,8 proc., czyli spadła o 0,1 pkt wobec danych z grudnia, podał Główny Urząd Statystyczny (GUS). W lutym 2017 r. stopa ta wyniosła 8,4 proc.

Liczba zarejestrowanych bezrobotnych w końcu lutego 2018 r. wyniosła 1 126,7 tys. wobec 1 133,7 tys. miesiąc wcześniej i w porównaniu do 1 383,4 tys. przed rokiem.

Liczba nowo zarejestrowanych bezrobotnych wyniosła w lutym br. 134,9 tys. wobec 183,4 tys. miesiąc wcześniej, podał Główny Urząd Statystyczny (GUS). W lutym 2017 r. liczba nowych bezrobotnych wyniosła 153,3 tys. osób.

W projekcie budżetu na 2018 r. rząd przyjął, że stopa bezrobocia rejestrowanego wyniesie 6,4 proc. na koniec 2018 r.

W województwie pomorskim stopa bezrobocia w lutym w stosunku do stycznia praktycznie nie zmieniła się i wyniosła 5,7 proc. (dane w tysiącach pokazują nieznaczny wzrost o 100 osób). Warto dać, że w stosunku do średniej krajowej (6,8 proc.) w województwie pomorskim stopa bezrobocia jest niższa o 1,1 proc.

zola