Bezrobocie rejestrowane spada

Stopa bezrobocia rejestrowanego w maju br. wyniosła 9,2 procent – wynika z szacunków ministerstwa rodziny, pracy i polityki społecznej. Minister Elżbieta Rafalska zaznaczyła, że maj to kolejny miesiąc, w którym bezrobocie utrzymywało się na jednocyfrowym poziomie.

W maju bezrobocie spadło o 0,3 punktu procentowego w stosunku do kwietnia i o 1,5 punktu procentowego w porównaniu z majem 2015 r.

Liczba bezrobotnych w końcu maja wyniosła 1 milion 459 tysięcy osób i w porównaniu do kwietnia spadła o 62,1 tys. osób. Liczba wolnych miejsc pracy i miejsc aktywizacji zawodowej zgłoszonych przez pracodawców do urzędów pracy w maju 2016 r. wyniosła 124,8 tys., czyli o 2,5 tys. więcej niż rok wcześniej.

Według minister rodziny, pracy i polityki społecznej, coraz lepsza sytuacja na rynku pracy jest sygnałem, że zaczynamy mieć z wolna do czynienia z rynkiem pracownika.

Liczba bezrobotnych zmniejszyła się o ponad 62 tysiące osób. Spadek liczby bezrobotnych odnotowano we wszystkich województwach. A powodem jest   wzrost gospodarczy i sprzyjająca koniunktura a także uruchomienie programów, m.in. program zatrudnienia osób do 30 roku życia. Pracodawca przyjmujący młodą osobę otrzymuje co miesiąc zwrot kosztów w wysokości minimalnego wynagrodzenia, wynoszącego obecnie 1850 złotych brutto. Rynkowi pracy sprzyja też ożywienie prac sezonowych. Mamy wzrost zatrudnienia w budownictwie, ogrodnictwie, hotelarstwie i turystyce.

Liczba zarejestrowanych bezrobotnych w końcu maja wyniosła 1 459,7 tysięcy osób.