Bezrobocie na Pomorzu w górę

13,9 proc. wyniosła stopa bezrobocia na Pomorzu w styczniu 2014 r. To o 0,6 proc. więcej niż w grudniu ub. r. – wynika z informacji Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku. W tym czasie wzrosła również bezwzględna liczba zarejestrowanych osób bez pracy – ze 114 tys. w grudniu do blisko 120 tys. w styczniu. W ramach zwolnień grupowych zatrudnienie w pierwszym miesiącu bieżącego roku straciło 40 mieszkańców regionu. Pracodawcy zgłosili do urzędów pracy ponad 4,3 tys. nowych miejsc pracy i miejsc aktywizacji zawodowej.

Wśród wszystkich bezrobotnych aż 22 tys. to osoby poniżej 25 roku życia, a blisko 60 tys. – długotrwale bezrobotni.

Najniższe bezrobocie tradycyjnie utrzymuje się w Trójmieście – w Sopocie to 5 proc., w Gdyni 6,5 proc., a w Gdańsku 7 proc. Najwyższa stopa bezrobocie w styczniu wystąpiła w powiecie nowodworskim, gdzie przekroczyła 30 proc. i wyniosła 31,6 proc.! Szczególnie dotknięte plagą braku pracy są także powiaty sztumski (28,4 proc.), malborski (26,5 proc.), człuchowski (24,7 proc.) i bytowski (24,6 proc.).