Bezrobocie na Pomorzu nieznacznie wzrosło

O 400 osób (0,5 proc.) zwiększyła się liczba osób bezrobotnych w wojewódzkim pomorskim w lutym 2016 r. – podał w informacji sygnalnej Wojewódzki Urząd Pracy w Gdańsku. Oznacza to, że liczba osób zarejestrowanych w powiatowych urzędach pracy wyniosło 82,8 tys. W porównaniu ze styczniem br. nie zmieniła się natomiast stopa bezrobocia na Pomorzu. Na koniec lutego wyniosła, podobnie jak miesiąc wcześniej, 9,5 proc. W skali całego stopa bezrobocia jest wyższa – 10,3 proc.

W lutym bezrobocie wzrosło w 12 powiatach na Pomorzu. Najbardziej w powiatach kartuskim (3,5 proc.), tczewskim (3,4 proc.) i Sopocie (3,3 proc.). Liczba osób bezrobotnych zmniejszyła się w 8 powiatach, najbardziej w powiecie kościerskim (3,1 proc.).

Jest także dobra informacja – w lutym liczba oferowanych przez pomorskich pracodawców miejsc pracy i miejsc aktywizacji zawodowej wzrosła aż o 39,6 proc. Wciąż jednak liczba wolnych miejsc pracy jest dziesięciokrotnie niższa od liczby osób bezrobotnych.

ACH