Bezrobocie na Pomorzu nieznacznie spadło

Stopa bezrobocia rejestrowanego na Pomorzu wyniosła we wrześniu br. 11,2 proc. i była o 0,1 proc. niższa niż w sierpniu – wynika z informacji Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku. W urzędach pracy w tym czasie zarejestrowanych było 95,2 tys. osób (w sierpniu ok. 96 tys.).

Mimo nieznacznego spadku bezrobocia jego struktura w naszym regionie może niepokoić. Po pierwsze, aż 54,6 proc. z ogółu osób bez pracy to długotrwale bezrobotni. Po drugie, jedynie 11,4 proc. bezrobotnych ma prawo do zasiłku! Po trzecie, na Pomorzu występuje duże zróżnicowanie terytorialne rynku pracy. We wrześniu tradycyjnie najniższa stopa bezrobocia występowała w Trójmieście – w Sopocie 4,1 proc., w Gdańsku i Gdyni 5,8 proc. Najwyższe bezrobocie występowało w tym czasie we wschodnich i południowych powiatach województwa – nowodworskim 25,2 proc., sztumskim 23,2 proc., malborskim 21,1 proc., człuchowskim 20,8 proc. i bytowskim 20,7 proc.

Według informacji Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku we wrześniu (w porównaniu z sierpniem br.) na Pomorzu spadła o 0,2 proc. przeciętna liczba osób zatrudnionych w sektorze przedsiębiorstw (282,4 tys.), natomiast o 0,1 proc. wzrosło przeciętne wynagrodzenie – z 3906 do 3910 zł brutto. Wzrosła także – o 11,4 proc. – liczba oferowanych przez pracodawców miejsc pracy i miejscy aktywizacji zawodowej.