Betlejem w Polsce 2019: Gdynia 10 stycznia br.

W owym czasie wyszło rozporządzenie Cezara Augusta, żeby przeprowadzić spis ludności w całym państwie. Pierwszy ten spis odbył się wówczas, gdy wielkorządcą Syrii był Kwiryniusz. Wybierali się więc wszyscy, aby się dać zapisać, każdy do swego miasta. Udał się także Józef z Galilei, z miasta Nazaret, do Judei, do miasta Dawidowego, zwanego Betlejem, ponieważ pochodził z domu i rodu Dawida…

Jak co roku w czasie Bożego Narodzenia, usłyszymy muzyczne utwory. Wykonają je artyści, którzy są częścią naszej betlejemskiej wspólnoty i ci, którzy właśnie do niej dołączyli.

„Betlejem w Polsce” stało się już nierozłącznym elementem radosnego świętowania Bożego Narodzenia! Po raz trzeci rusza w podróż po Polsce z najpiękniejszymi kolędami z wielu stron świata i z różnych historycznych krain.

Odwiedzi 14 miast, by w każdym z nich spotkać się z widzami podczas uczty artystycznej i duchowej. Obok polskich utworów, będą kolędy i pieśni bożonarodzeniowe z Armenii, krajów arabskich, kompozycje serbskie, norweskie, niemieckie, angielskie, irlandzkie, baskijskie, cejlońskie, ukraiński, hebrajskie, a nawet etiopskie czy te stworzone przez kanadyjskich Indian. Zabrzmią one w tłumaczeniach na język polski, co pozwoli nam wszystkim na jeszcze bardziej osobistą podróż po wielkiej przestrzeni religii, tradycji i kultury.

Niepowtarzalności tej wędrówce nada muzyka, która – nie mamy żadnych wątpliwości – w tym roku po prostu oczaruje i poniesie!

Wyobraźmy sobie na jednej scenie tak różnych muzycznie i temperamentem artystów, jak Grażyna Łobaszewska, Józef Broda, Adam Krylik, Antonina Krzysztoń, Dawid Kwiatkowski, Mate.O, Agnieszka Musiał, Bovska, Kamil Bednarek, Dana Vynnytska – Ukrainka z Lwowa, Yazeed Sakhnini – Arab z Nazaretu czy Kapela Maliszów. A to nie koniec: zagrają Adeba – perkusista o syryjsko-ormiańskich korzeniach, Yaron Cherniak – Żyd z Jerozolimy, bułgarsko-rumuńska orkiestra dętą oraz Atom String Quartet; międzynarodowy zespół instrumentalistów poprowadzi Jan Smoczyński.

Tego jednak nie można sobie wyobrazić. To trzeba usłyszeć!

W drugiej części koncertu wszyscy razem zaśpiewamy piękne polskie kolędy. To taki moment, kiedy wzruszenie przeobraża się w moc – w siłę jedności. Jak każe dobry i mądry polski obyczaj, pielęgnowany również przez „Betlejem w Polsce”, podzielimy się opłatkiem – na widowni i na scenie. Złożymy sobie nawzajem życzenia świąteczne i noworoczne – rodzinie i przyjaciołom, z którymi przyjdziemy na koncert, ale także osobom spotkanym po raz pierwszy tego wieczoru. Poczujemy życzliwość i bliskość. Wiarę, że Betlejem jest także w Polsce – w centrach naszych miast i w naszych sercach.

Btelejem 1

Dochód z trasy „Betlejem w Polsce” jest przeznaczony na cel charytatywny – pomoc dla osób potrzebujących.

Utwory bożonarodzeniowe z Polski, Armenii, z krajów arabskich; kompozycje serbskie, norweskie, niemieckie, angielskie, irlandzkie, baskijskie, cejlońskie, ukraińskie, hebrajskie, etiopskie i te stworzone przez kanadyjskich Indian – usłyszymy też w Gdyni.Betlejem 2

Zaśpiewają Grażyna Łobaszewska, Kamil Bednarek, Antonina Krzysztoń, Józef Broda, Adam Krylik, Mate.O, Dana Vynnytska, Agnieszka Musiał, Dawid Kwiatkowski, Bovska. Zagrają słynny Atom String Quartet, fenomenalne Kapela Maliszów oraz bułgarsko-rumuńska orkiestra dęta – Fanfara Moldova. Pod kierownictwem Jana Smoczyńskiego wystąpią wyjątkowi wokaliści i instrumentaliści z Polski oraz ze świata, m. in.: Yazeed Sakhnini – Arab z Nazaretu, Adeba – perkusista o syryjsko-ormiańskich korzeniach, Yaron Cherniak – Żyd z Jerozolimy.Betlejem 4

Gdynia ARENA, 10 stycznia 2019 r. godzina 19.00, Gdynia, ul. Kazimierza Górskiego 2,

Bilety dostępne na: www.betlejemwpolsce.pl , bilety24.pl oraz w zainteresowanych parafiach.

ASG / fot. betlejemwpolsce.pl

Patronat honorowy sprawuje Episkopat Polski a w naszej archidiecezji ksiądz arcybiskup Sławoj Leszek Głodź.