Belgowie protestują przeciwko wydłużeniu wieku emerytalnego

Ponad 100 tys. osób demonstrowało na ulicach Belgii przeciwko planom oszczędnościowym nowego rządu. Belgowie zapowiadają, że protesty potrwają do 15 grudnia. Na ten dzień zapowiedziano strajk generalny.

Protestujący sprzeciwiają się planom rządowym dotyczących m.in. podniesienia wieku emerytalnego z 65 do 67 lat, począwszy od 2030 roku. Nie zgadzają się także, aby od 2015 r. płace i świadczenia społeczne nie miały być jak co roku indeksowane, co przyczyni się do wzrostu kosztów utrzymania. Nie podobają im się także plany rządu dot. obniżenia dodatków na dziecko, droższej edukacji i opieki nad dziećmi, a także wyższych kosztów transportu publicznego i cen energii.

Demonstrację zorganizowały trzy belgijskie związki zawodowe – chadecki CSC, socjalistyczny FGTB i liberalny CGSLB. Zapoczątkowała ona kampanię protestów przeciwko centroprawicowemu gabinetu premiera Charlesa Michela, który stanął na czele belgijskiego rządu 11 października.

Według organizatorów w demonstracji udział wzięło ponad 120 tys. ludzi, a według źródeł w policji – było ich ponad 100 tys.

zola

fot. Wikipedia