Będzie ustawowy kagańczyk na udające pocztę placówki handlowe

Czy będzie wydłużenie czasu ograniczenia niedzielnego handlu w niedzielę? Czy i kiedy nastąpi uszczelnienie ustawy ograniczającej świąteczny handel?

Wiceminister rodziny pracy i polityki społecznej nie popiera postulatów rozszerzenia niedzielnego zakazu na sobotę wieczór. Ministerstwo Rodziny będzie postulowało zawarcia takich regulacji w regulaminach poszczególnych sklepów, ale nie w ustawie. Stanisław Szwed, wiceminister rodziny pracy i polityki społecznej w wywiadzie na gazeta.pl oświadczył:

– Z naszej strony, mówię o Ministerstwie Rodziny Pracy i Polityki Społecznej, nie będzie takiej rekomendacji. To jest propozycja strony związkowej i jeżeli posłowie ją przyjmą to zgłoszą w swojej propozycji. Z naszej strony rekomendacji co do wydłużenia godzin zakazu handlu nie będzie. My skłaniamy się do zmiany jeśli chodzi o uregulowanie tak zwanych placówek pocztowych, bo uważamy, że to jest omijanie ustawy – zapowiedział wiceminister Stanisław Szwed, gdyż uważa, że doba ma 24 godziny i „robienie wyłomu w przypadku handlu nie byłoby dobrym rozwiązaniem”.

Pracownicy handlu z NSZZ „Solidarność” domagają, by ustawowo zakazać handlu od godziny 22 w sobotę do godziny 5 w poniedziałek.

- Uważamy, że doba ma 24 godziny i robienie wyłomu w przypadku handlu nie byłoby dobrym rozwiązaniem. Ja od początku namawiam obie strony do rozmowy i do zawarcia tych rozwiązań w regulaminach. To byłoby chyba najlepsze rozwiązanie. Wiem, że są też między stronami napięcia, ale myślę, że to jest kwestia do uregulowania. W mojej ocenie nie trzeba wprowadzać osobnych regulacji jeśli chodzi o wydłużanie doby – powiedział wiceminister Szwed.

– Jednak to musi być racjonalne działanie obu stron. Jeśli jest taka potrzeba, żeby przygotować sklep, tak aby mógł przyjąć klientów na przykład w poniedziałek o 5 rano to rozumiem, że mogą przyjść do pracy 2-3 osoby, które to zrobią. Nie ma potrzeby, żeby przychodziła cała zmiana – powiedział wiceminister.

Stanisław Szwed zapowiada, że resort ma pomysł na rozwiązanie problemu działających w niedzielę „placówek pocztowych”, które mają uzasadniać otwarcie sklepu w niedzielę. Oczywistym jest, że np. sieć „Żabka” nie jest pocztą. Dlatego resort rodziny pozytywnie zarekomenduje doprecyzowanie przepisów w tej materii. Podobnych wątpliwości, zdaniem Szweda, nie ma co do właścicieli stacji benzynowych. Dlatego w ich przypadkach zmian nie będzie, bo „podstawową działalnością stacji jest sprzedaż paliwa. Tutaj w tym zakresie nie ma prób omijania prawa”.

Wiceminister Szwed zapowiedział, że zmiany dotyczące dookreślenia co jest, a co nie jest, placówką pocztową mogą zaczaić obowiązywać od początku 2019 r. W tym pakiecie poprawek mają się też znaleźć te, które doregulują kwestię umożliwienia członkom rodziny pracy w niedzielę w sklepach franczyzobiorców.

Przypomnijmy, że w liście NSZZ „Solidarność” do minister Elżbiety Rafalskiej wskazano, że wielu przedsiębiorców „uporczywie powierza pracę przed godziną 24:00 w dniu poprzedzającym niedzielę lub święto”. Żeby zmienić tę sytuację konieczne jest rozpisanie nowych godzin, w których obowiązywałby zakaz handlu w sobotę od godziny 22 do poniedziałku, do godz. 5:00. Jest też „pilna potrzeba sprecyzowania przepisów”. Chodzi o to, by „sieci handlowe nie mogły łamać idei ustawy” poprzez przekształcanie się w placówki pocztowe.

ASG