Szansa na podwyżki dla pracowników Opery Bałtyckiej?

Odwołano zaplanowaną na dziś (14 marca) kolejną pikietę pracowników Opery Bałtyckiej przed Urzędem Marszałkowskim. Powodem jest zaproszenie przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego przedstawicieli związków zawodowych Opery Bałtyckiej na rozmowy o podwyżkach, które mają się odbyć 16 marca.

opera7

opera5

– Wstrzymujemy się z naszym protestem. Zobaczymy, jaki będzie przebieg rozmowy i co uda nam się osiągnąć. Przypominam, że walczymy o obiecane przez dyrektora Marka Weissa 200 zł podwyżki – mówi Krzysztof Rzeszutek, zastępca przewodniczącego KZ NSZZ „S” w Operze Bałtyckiej i jednocześnie wiceprzewodniczący Regionalnego Sekretariatu Kultury i Środków Przekazu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

Krzysztof Rzeszutek dodaje, że pensje w Operze Bałtyckiej są najniższe ze wszystkich oper w Polsce. Protestujący pracownicy są w sporze zbiorowym od stycznia 2014 roku. Od tego czasu domagają się 30 proc. podwyżki pensji.

Jeżeli Urząd Marszałkowski nie cofnie decyzji o zakazie podwyżek, które jak podkreślają związkowcy z „Solidarności” wynegocjowano z dyrektorem Opery Bałtyckiej Markiem Weissem, to 21 marca, dzień po premierze „Czarnej maski” Krzysztofa Pendereckiego stawią się w Operze Bałtyckiej i rozpoczną strajk głodowy.

zola

Zdjęcia: Olga Zielińska