Będzie spór zbiorowy w Auchan?

„Wydusić z pracownika wiele, dając niewiele” – taką filozofię, zdaniem związkowców, prezentują władze sieci hipermarketów Auchan w Polsce. Wszystko wskazuje na to, że wielomiesięczne negocjacje strony pracowniczej z zarządem firmy nie przyniosą rezultatu. Fiaskiem zakończyło się kolejne spotkanie w czerwcu 2016 r. Zakładowa „Solidarność” przymierza się do rozpoczęcia sporu zbiorowego z pracodawcą.

Auchan to francuska sieć hipermarketów od dwudziestu lat obecna także w Polsce. Jej pracownicy narzekają na niskie wynagrodzenia i niekorzystne warunki premiowania. W obu tych kwestiach od kilku miesięcy toczą się negocjacje między zakładową „S” a przedstawicielami zarządu. Związkowcy wskazują, że tzw. indywidualna premia miesięczna jest indywidualną tylko z nazwy, ponieważ jej przyznanie nie jest uzależnione od postawy i wydajności danego pracownika, a całego zespołu w danym hipermarkecie. Zdaniem związkowców stosowanie kryterium odpowiedzialności zbiorowej negatywnie wpływa na motywację pracowników.

Zarząd firmy nie zgadza się także na podwyżki wynagrodzeń zasadniczych, argumentując to słabymi wynikami finansowymi. Z kolei strona związkowa uważa, że dyrekcja pozoruje dialog społeczny. Wprawdzie kolejne spotkania z przedstawicielami pracowników odbywają się co miesiąc, ale nic z nich nie wynika. Dlatego „S” nie wyklucza rozpoczęcia sporu zbiorowego z pracodawcą. „Naszym zdaniem staje się to jedynym cywilizowanym rozwiązaniem mogącym prowadzić do osiągnięcia porozumienia stron w zakresie procedowanych propozycji” – czytamy w komunikacie KZ NSZZ „S” w Auchan Polska, wydanym jeszcze w maju br.

Niskie wynagrodzenia i ciężkie warunki pracy to niestety od lat specyfika zatrudnienia w branży handlowej w Polsce. Dlatego w kolejnych sieciach handlowych (wcześniej m.in. w Biedronce i Lidlu) dochodzi do protestów pracowników. Niemal dokładnie rok temu, w czerwcu 2015 r. przed hipermarketem Auchan w Gdańsku odbyła się międzynarodowa pikieta zorganizowana przez Krajową Sekcję Handlu NSZZ „S” i zakładową „S” w Auchan, w której wzięli udział związkowcy z Regionu Gdańskiego NSZZ „S” oraz pracownicy handlu z całej Europy zrzeszeni w federacji związkowej UNI Europa Commerce. Zwracali uwagę m.in. na dysproporcje w zarobkach pracowników sieci Auchan w Polsce i krajach Europy Zachodniej. Minął rok i niewiele w tej kwestii się zmieniło. W tym czasie pracownikom wielu branż w Polsce udało się poprawić swoje warunki pracy i płacy, także dzięki zrozumieniu i otwartości pracodawców. Czas, aby taka zmiana dokonała się wreszcie również w polskim handlu!

Adam Chmielecki