Będzie protest w PEPCO

NSZZ „Solidarność” PEPCO Polska zapowiedziała protest na 30 października 2018 r. na godzinę 11. Odbędzie się on w Poznaniu, przed siedzibą PEPCO, przy ul. Strzeszyńskiej 73 A. Przyczyn protestu jest kilka: utrudnianie przez pracodawcę działalności Związku, łamanie praw pracowniczych i związkowych oraz pozorowanie prowadzenia dialogu ze związkowcami.

PEPCO jest europejską siecią dyskontów, w której sprzedaje się odzież i produkty dla domu. W Polsce funkcjonuje od kilkunastu lat. Kierownictwo tych sklepów uważa, że „sieć rozwija się dynamicznie, stała się najpopularniejszym sprzedawcą odzieży dziecięcej oraz wiodącym dostawcą artykułów dekoracyjnych”. Mimo tak wspaniałego rozwoju problemów pracowniczych w sieci sklepów PEPCO jest wiele. Właśnie dlatego trzy lata temu powstała tam „Solidarność”, która wspólnie z pracodawcą przyczyniać się do rozwoju formy, ale z poszanowaniem pracownika, zgodnie z zasadami prawa pracy.

W tej kwestii „S” rozpoczęła z pracodawcą rozmowy, głównie na temat warunków pracy i o funduszu socjalnym. Jak się okazało, pracodawca, który na stronach internetowych uchodzi za najlepszego, nie chce ze Związkowcami rozmawiać. Wydał też zakaz wchodzenia Związkowców do sklepów, aby mogli rozmawiać z kolegami, członkami Związku. Ponadto Związkowcy z PEPCO są szykanowani, zastraszani, a nawet zwalniani z pracy – kilka spraw trafiło już do Sądu Pracy. Komisji Zakładowej nie udaje się uzyskać pomieszczenia na prowadzenie działalności związkowej.

Opracowanie: (mig)