Będzie Ostrołęka C. Zbudują ją Energa i Enea

Elektrownię Ostrołęka C, pierwszą strategiczną inwestycję w energetyce od lat 70., będą budować wspólnie spółki Energa i Enea, które zawarły w tej sprawie umowę inwestycyjną. Rozpisany został przetarg na wyłonienie generalnego wykonawcy elektrowni – poinformował minister energii Krzysztof Tchórzewski.

Minister energii Krzysztof Tchórzewski w poniedziałek wieczorem w Ostrołęce powiedział, że budowa nowej elektrowni „wpisuje się w porządkowanie rynku węgla w Polsce”. Minister  podkreślił, że inwestycja ta jest możliwa, gdyż „rząd z sukcesem realizuje restrukturyzację górnictwa”.

- Chciałbym podziękować górnikom, że zdecydowali się poprzez swoją postawę, zgodę na urlopy górnicze, że możemy  restrukturyzację kontynuować – powiedział Tchórzewski.

Przypomnijmy, że o planach kontynuacji budowy elektrowni Ostrołęka C informowaliśmy 20 kwietnia br. po wizycie ministra Krzysztofa Tchórzewskiego w Gdańsku. 8 grudnia br. zawiązane zostało konsorcjum  i jest decyzja.

Nowa elektrownia w Ostrołęce będzie rocznie potrzebowała 3 mln ton węgla. Elektrownia będzie wykorzystywała węgiel mimo to zastosowane w niej nowoczesne technologie pozwolą na wypełnienie naszych zobowiązań klimatycznych.

Elektrownia Ostrołęka C będzie miała moc ok. 1 tys. megawatów mocy elektrycznej. Koszt jej budowy szacowany jest na 6 mld zł.  Do 2030 roku planowane są kolejne energetyczne inwestycje o wartości 100 mld zł.

Zainteresowane inwestycją firmy mogą składać oferty do 20 lutego 2017 roku. Budowa elektrowni Ostrołęka C (ulokowana w gminie Rzekuń), ma się zakończyć w 2023 roku.

ASG