Będzie interwencja w sprawie Lidla?

Piotr Duda poprosił ambasadora Niemiec o interwencję w sprawie łamania praw pracowniczych przez sieć handlową Lidl.

Ambasador Republiki Federalnej Niemiec Rolf Nikel, przyjechał z wizytą do przewodniczącego NSZZ „Solidarność” Piotra Dudy.

Zdjęcie: Piotr Machnica (Dział Informacji KK)

niemcy_lidl

– Ta firma, która pochodzi przecież z Niemiec, łamie w naszym kraju wszystkie podstawowe prawa pracownicze. W Polsce są wypracowane podstawy zatrudniania i funkcjonowania pracowników w zakładach pracy: kodeks pracy, ustawa o związkach zawodowych i zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Lidl to wszystko lekceważy i nic sobie z tego nie robi – tłumaczył Piotr Duda.

– Około trzech miesięcy tenu wysłałam list do niemieckiego właściciela Lidla z prośbą o wyjaśnienie postawy sieci handlowej, do tej pory nie dostałam żadnej odpowiedzi – tłumaczył przewodniczący „Solidarności”, jednocześnie prosząc ambasadora o pomoc w tej sprawie. Rolf Nikel obiecał zająć się tematem.

Więcej na stronie Komisji Krajowej…>>