Beata Szydło uzyska poparcie „Solidarności” w sprawie referendum?

Kandydatka PiS na premiera Beata Szydło we wtorek po południu odwiedzi siedzibę NSZZ „Solidarność” w Gdańsku i złoży wizytę Piotrowi Dudzie, liderowi związku. Najpewniej „Solidarność” poprze ideę uzupełnienia o kolejne pytania referendum, jakie rozpisał Bronisław Komorowski po porażce w pierwszej turze wyborów,

6 września br. mamy odpowiedzieć na pytania czy chcemy jednomandatowych okręgów wyborczych, finansowania partii z budżetu i rozstrzygania wątpliwości podatkowych na rzecz podatnik. PiS chce jednak referendum m.in. na temat wieku emerytalnego.

- Rządzącym wydawało się, że dali nam pstryczka w sprawie referendum emerytalnego. My i tak wygramy, bo jesteśmy konsekwentni. Jeszcze dwa lata temu byliśmy jako związkowcy sami. Wmawiano nam, że nie rozumiemy Europy – przypomniał Piotr Duda podczas spotkania organizacji związkowych z Regionu Gdańskiego w Filharmonii Bałtyckiej.

Ukłon w stronę „Solidarności” zrobił w poniedziałek prezydent elekt Andrzej Duda, który przesłał do związkowców z Regionu Gdańskiego podziękowania za wsparcie w czasie wyborów prezydenckich.

Z kolei Beata Szydło, wiceprezes PiS podczas swego objazdu po kraju stawia m.in. pytania: dlaczego mamy pracować do 67. roku życia, dlaczego nikt nas nie pyta o zdanie, a projekt obywatelski został wyrzucony do kosza? Dlaczego nie spotkano się z rodzicami sześciolatków? Czy nie mają prawa, by rządzący wysłuchali ich argumentów?

-  Referendum rozpisał Bronisław Komorowski tylko dlatego, że przegrał pierwszą turę wyborów i chciał się przypodobać elektoratowi Pawła Kukiza. A ile to podpisów zebrano pod JOW? Zero. Ile zebrano podpisów pod finansowaniem partii politycznych? Zero. A pod wnioskami dotyczącymi referendum o wieku emerytalnym, sześciolatkach w szkole, o Lasach Państwowych zebrano miliony podpisów. Dlaczego prezydent Komorowski ich nie uwzględnił? – dopytywał Piotr Duda i dodał, że Komorowski rozpisał referendum na 6 września br. mimo, że referendum mogłoby się odbyć, po zmianie kodeksu wyborczego, łącznie z wyborami parlamentarnymi by było mniej kosztów.

- Chcę by podczas referendum padły pytania o naprawdę ważne sprawy, czyli wiek emerytalny, sześciolatki, Lasy Państwowe – dodał Duda, który we wtorek ma spotkać się z Beatą Szydło.

Najpewniej jednym z tematów będzie referendum z 6 września br. Szydło zgłosiła bowiem w sobotę 27 czerwca br. propozycję, by poszerzyć wrześniowe referendum o pytania na temat wieku emerytalnego, ochrony Lasów Państwowych przed prywatyzacją i posyłania sześciolatków do szkół.

Przypomnijmy, że rządząca od 2007 roku PO zwalczała aktywnie referendum organizowane przez społeczność Warszawy w sprawie odwołania Hanny Gronkiewicz-Waltz i torpedowała  wszelkie referenda obywatelskie a podpisy zbierane przez obywateli trafiały do niszczarki.

ASG