Beata Szydło: utworzymy Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi

– W naszym programie jest utworzenie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi, któremu będą podlegały odpowiednie urzędy, zakłady produkcyjne oraz porty. Chcemy, żeby Morze Bałtyckie było elementem myślenia państwowego. Chcemy odbudować przemysł stoczniowy, który został zlikwidowany przez PO, zmodernizujemy flotę rybacką i postawimy na rozwój portów oraz infrastruktury drogowej północ–południe – zapowiada Beata Szydło w rozmowie z „Magazynem Solidarność”. Cały wywiad z wiceprezes PiS i kandydatką tej partii na urząd premiera w październikowym wydaniu miesięcznika Regionu Gdańskiego NSZZ „S”.

Zdjęcie: Paweł Glanert

szydlo

Beata Szydło zapowiada także przywrócenie dialogu społecznego i współpracę ze związkami zawodowymi, które określiła „elementem nowoczesnego społeczeństwa”. Wiceprezes PiS przekonuje, że gospodarka musi mieć ludzkie oblicze. Co przez to rozumienie? Między innymi podniesienie płac, zniesienie opodatkowania dochodów poniżej minimum socjalnego oraz opodatkowanie banków i sklepów wielkopowierzchniowych. – Chcemy, żeby wielkie międzynarodowe korporacje, które przez lata były traktowane ulgowo w obszarze opodatkowania, odciążyły zwykłych ludzi i zaczęły odprowadzać do budżetu państwa należne daniny – mówi Beata Szydło.

Więcej w październikowym numerze „Magazynu Solidarność”