Gabinet Beaty Szydło zaprzysiężony. Uroczystość w Pałacu Prezydenckim

Dzisiaj, 16 listopada o godz. 12 premier Beata Szydło i jej rząd zostali w sposób oficjalny zaprzysiężeni w Pałacu Prezydenckim. Prezydent Andrzej Duda wręczył każdemu ministrowi specjalny dokument, a nowej szefowej rządu także wieczne pióro. Uroczystość została poprzedzona minutą ciszy za ofiary zamachów w Paryżu.

rzad16list151

Zarówno nowa pani premier, jak i ministrowie złożyli specjalną rotę przysięgi, którą następnie podpisywali:

Obejmując urząd Prezes Rady Ministrów, uroczyście przysięgam, że dochowam wierności postanowieniom konstytucji, a dobro ojczyzny i pomyślność obywateli będą dla mnie najwyższym nakazem. Tak mi dopomóż Bóg.

W czasie uroczystości prezydent Andrzej Duda powiedział m.in.:

Szanowna Pani Premier i państwo ministrowie, oczekiwania społeczne są ogromne. To ta fala spowodowała zwycięstwo wyborcze – fala wiary, że Polska może być zmieniana na lepsze. Sam ze swojej strony zobowiązując się do współdziałania, wierzę, że to zobowiązanie zrealizujemy. Spokojnie, konsekwentnie – do celu. Do silnej Polski, która będzie miała wzmocnioną niepodległość.

Premier Beata Szydło w krótkich słowach złożyła podziękowanie i zapewniła o tym, iż uczyni wszystko, aby dochować złożonej przysięgi:

W imieniu polskiego rządu, pań i panów ministrów, chcę podziękować i złożyć zapewnienie, że zrobimy wszystko, by słowa przysięgi, którą wypowiedzieliśmy, były przez nas dochowane. I by nasi rodacy wiedzieli, że polski rząd będzie pochylał się nad sprawą każdego obywatela. I każda sprawa, nawet ta najmniejsza będzie dla nas równie ważna.

Zdjęcie: pis.org.pl