Beata Szydło: odrzucamy liberalną dogmatykę

– Odrzucamy liberalną dogmatykę. Państwo ma do spełnienia w gospodarce konkretne zadania. Ktoś, kto twierdzi inaczej, nie wyciąga wniosków z ostatniego globalnego kryzysu – mówi Beata Szydło w rozmowie z „Magazynem Solidarność”. Cały wywiad z wiceprezes PiS i kandydatką tej partii na urząd premiera w październikowym wydaniu miesięcznika Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

szydlo

Będziemy realizowali inwestycje w nowe miejsca pracy, w przemysł, wspierali innowacje, będziemy wspierali wszystkie działania, których celem jest uprzemysłowienie Polski. Wykorzystamy do tego między innymi środki unijne, zasoby spółek kontrolowanych przez Skarb Państwa. Umowy śmieciowe będziemy likwidowali, bo są one nadużywane. Nie dają pracownikom stabilności. Jak przy takiej formie zatrudnienia myśleć o założeniu rodziny, kupnie mieszkania? Takie umowy niszczą rynek pracy. W państwie o rozwiniętej gospodarce, opartej na przemyśle, powszechną formą zatrudnienia powinna być umowa o pracę. Oczywiście, są pewne zawody, gdzie umowy cywilnoprawne mogą być korzystne dla obu stron, ale to są wyjątki – mówi w rozmowie z „Magazynem Solidarność” Beata Szydło.

Czytaj także:

Beata Szydło: utworzymy Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi