Barometr pesymizmu znów w górę: 67 proc. uważa, że sprawy idą źle

67 proc. Polaków uważa, że sprawy w kraju idą w złym kierunku, 19 proc. badanych prezentuje przeciwny pogląd, a 14 proc. nie ma zdania – wynika z lutowego sondażu ośrodka TNS Polska.

W porównaniu do stycznia oceny niewiele się zmieniły. Tylko nieznacznie lepsze były wyniki sondażu sprzed miesiąca. Według TNS Polska liczba pozytywnych ocen w lutym zmniejszyła się o 2 pkt proc., a negatywnych wzrosła o 4 pkt.

Dwie trzecie badanych (66 proc.) uważa, że gospodarka jest w kryzysie (z tego 45 proc. uważa, że w lekkim, a 21 proc. – że w głębokim). 29 proc. Polaków jest zdania, że gospodarka rozwija się (w tym 27 proc. ocenia, że powolnie, a 2 proc., że dynamicznie). Odpowiedź „trudno powiedzieć” wybrało 5 proc. ankietowanych.

Jak oceniamy nasze perspektywy? Otóż w ciągu najbliższych trzech lat materialne warunki życia nie ulegną zmianie – tak uważa prawie połowa Polaków (46 proc.). 31 proc. badanych przez socjologów sądzi, że w najbliższych trzech latach sytuacja zmieni się na gorsze (25 proc. przepytanych rodaków mówiło o „pewnym”, a 6 proc. o „znacznym” pogorszeniu sytuacji). 18 proc. Polaków sądzi, że nastąpi „pewna poprawa”, a 5 proc. nie ma zdania w tej sprawie.

Ankieterzy TNS Polska pytali też o możliwość znalezienia pracy w Polsce. 74 proc. badanych odpowiedziało, że w ich ocenie jest to trudne (54 proc. ankietowanych wskazało taką opcję) lub  niemożliwe (uważa tak aż 20 proc.). 22 proc. Polaków jest odmiennego zdania. Mimo tak pesymistycznych ocen badani w większości wskazali, że owszem można znaleźć pracę, choć niekoniecznie taką, jaką by się chciało.