Barbórka nad morzem

„Barbórka” to tradycyjne święto górników obchodzone 4 grudnia we wspomnienie św. Barbary z Nikomedii, patronki trudnej pracy – a taka z pewnością jest w tym zawodzie. Jednak jeśli Wydobycie surowców energetycznych to ważna gałąź spotkają Państwo na Pomorzu osoby ubrane w czarny strój galowy z charakterystycznym czako i pióropuszem, to wcale nie musi być delegacja ze śląsko-dąbrowskiej „Solidarności”. 4 grudnia swoje święto obchodzą bowiem nie tylko górnicy, ale także pracownicy innych zawodów związanych z poszukiwaniem i wydobyciem paliw kopalnych (m.in. węgiel brunatny i kamienny, ropa naftowa, gaz ziemny), np. geolodzy i pracownicy sektora gazowego.

Na Pomorzu to pracownicy gdańskich oddziałów Polskiej Spółki Gazownictwa i Operatora Gazociągów Przesyłowych Gaz-System. „Barbórkę” obchodzą także pracownicy Lotos Petrobaltic, firmy zajmującej się morskim poszukiwaniem i eksploatacją ropy naftowej i gazu ziemnego, głównie w polskiej strefie ekonomicznej Morza Bałtyckiego. Spółka posiada cztery koncesje terytorialne na wydobycie ropy i gazu zlokalizowane wzdłuż pomorskiego odcinka wybrzeża Bałtyku, od Helu przez Rozewie po Łebę (w odległości kilkudziesięciu kilometrów od lądu). Ich zasoby szacuje się na kilkadziesiąt milionów baryłek i metrów sześciennych.

Wydobycie surowców energetycznych to ważna gałąź polskiej gospodarki, ale również podstawa bezpieczeństwa energetycznego naszego państwa. Dlatego wszyscy powinniśmy życzyć górnikom i gazownikom bezpiecznej i godnej, dobrze wynagradzanej pracy.

gornicy

fot. Wikipedia