Bankructwa konsumenckie

W niepokojącym tempie wzrasta liczba osób, które ogłaszają upadłość konsumencką. W pierwszym kwartale tego roku bankructwo ogłosiło już prawie 700 Polaków – informuje „Rzeczpospolita”. To ponad cztery razy więcej niż w tym samym okresie w ubiegłym roku.

W ubiegłym roku upadłość konsumencką ogłosiło 2,3 tysiąca osób. W tym roku liczba bankrutów będzie dużo większa.

Konsument może ogłosić bankructwo raz na dziesięć lat. Musi jednak wykazać, że zadłużenie, z którego nie jest w stanie wyjść wynikło z przyczyn od niego niezależnych, jak np. choroba, śmierć w rodzinie czy utrata pracy. W razie ogłoszenia upadłości konsumenckiej majątek jest sprzedawany i trafia na spłatę wierzycieli. Jeśli suma jest za mała, ustalany jest plan spłat. Musi on jednak uwzględniać koszty utrzymania samego zadłużonego i jego rodziny.

W Polsce najczęściej bankrutują osoby w wieku produkcyjnym, jednak prawie jedna czwarta spraw dotyczy osób po 60 roku życia.

zola