Bałtycki Tydzień Kampanii rusza 1 września

Komitet Bałtycki Sekcji Transportu Morskiego Europejskiej Federacji Transportowóc (ETF) na spotkaniu w Berlinie postanowił, że od poniedziałku 1 września do piątku 5 wrześnie br. odbędzie się Bałtycki Tydzień Kampanii. Akcja obejmie porty Morza Bałtyckiego i Norwegii.

W tygodniu kampanii wezmą udział wszystkie afiliowane w ETF i ITF (Międzynarodowa Federacja Transportowców) związki zawodowe portowców i marynarzy. Obejmie ona, jak co roku także polskie porty.

W wielu strategicznych miejscach świata właściciele uniemożliwiają zorganizowanie portowców w związki zawodowe, często stosując różne formy zastraszania pracowników. Tam gdzie nie funkcjonują związki zawodowe, warunki pracy (w tym socjalne, BHP) i płacy odbiegają od akceptowalnych standardów. W pogoni za zyskiem właściciele terminali odchodzą od stałych umów o pracę na rzecz pracowników dorywczych. Te zjawiska stają się coraz bardziej powszechne również w polskich portach i wymagają zdecydowanej i skoordynowanej odpowiedzi.

ASG