Autorytet Jana Pawła II

Jan Paweł II pozostaje autorytetem moralnym dla 99 proc. osób określających się jako wierzące i postępujące zgodnie z nauczaniem Kościoła, dla 92 proc. „wierzących na swój własny sposób” oraz dla 66 proc. respondentów określających się jako niezdecydowani i niewierzący – wynika z badania CBOS „W oczekiwaniu na kanonizację”.

Polacy z niecierpliwością oczekują kanonizacji błogosławionego Jana Pawła II. Aż 98 proc. badanych przez CBOS uważa, że będzie to ważna uroczystość dla naszych rodaków, w tym 80 proc. – że bardzo ważna. Powszechne jest również przekonanie, że będzie to ważne wydarzenie także dla rodzin respondentów (89 proc., w tym 59 proc. – bardzo ważne) oraz dla nich osobiście (88 proc., w tym 60 proc. – bardzo ważne). Nieco mniej ankietowanych uważa, że kanonizacja papieża Polaka będzie ważna dla Europy (35 proc. ocenia ją jako bardzo ważną, a 45 proc. jako dość ważną) oraz dla świata (odpowiednio 34 proc. i 42 proc.).