Atak na lidera „S” w „Kropce nad i”

- Jeśli Monika Olejnik natychmiast nie przeprosi za wypowiedź o ZOMO, będzie proces o zniesławienie – oznajmił Piotr Duda, lider NSZZ „Solidarność” reagując na Twitterze na słowa, które padły z ust Moniki Olejnik w trakcie jej wtorkowego programu „Kropka nad i” na antenie TVN24.

Gościem tego programu był Grzegorz Schetyna, przewodniczący Platformy Obywatelskiej,. Rozmowa dotyczyła m.in. „ustawy dezubekizacyjnej”. W pewnym momencie Olejnik stwierdziła: „Ciekawa jestem, jak się czuje Piotr Duda, który służył w ZOMO? Czy jego też obejmie ustawa dezubekizacyjna?”.

- To szczyt obłudy i niekompetencji, a do tego bezczelne kłamstwo. To pokazuje jaki poziom dziennikarstwa prezentuje stacja TVN i jak nisko upadła promowana na gwiazdę Monika Olejnik – komentuje wypowiedź Moniki Olejnik przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, który jeszcze tego samego dnia opublikował post, dając dziennikarce czas na reakcję w tej sprawie do dzisiaj wieczorem. W tym samym cyklicznym programie.

Duda był już pomawiany o służbę w ZOMO we wrześniu ub.r. przez Henryka Wujca w jednym z programów sugerował, że ten służył w ZOMO i ochraniał telewizję. Szybko jednak wycofał się z oskarżeń i przeprosił lidera „Solidarności” listownie za dyskredytowanie go tą wypowiedzią w opinii publicznej.

Piotr Duda przyjął przeprosiny Henryka Wujca i uznał sprawę za zamkniętą.

Przypomnijmy, że przewodniczący „Solidarności” służył w czerwonych beretach, czyli w 6 Pomorskiej Dywizji Powietrznodesantowej. Trafił tam z poboru „wiosna 1982”. Przez pół roku pełnił m.in. służbę w kontyngencie polskim na Wzgórzach Golan jako saper miner w ramach sił pokojowych ONZ – UNDOF.
ASG