Arcybiskup Tadeusz Gocłowski patronem tunelu pod Martwą Wisłą w Gdańsku

Tunel pod Martwą Wisłą w Gdańsku będzie nosił imię abp. Tadeusza Gocłowskiego – taką decyzję podjęła jednogłośnie Rada Miasta Gdańska 30 czerwca. Przypomnijmy, że wieloletni ordynariusz archidiecezji gdańskiej zmarł 3 maja 2016 r.

Alternatywną kandydaturę – byłego marszałka Sejmu Macieja Płażyńskiego, który zginął w katastrofie smoleńskiej 10 kwietnia 2010 r. – zgłosiło wcześniej Stowarzyszenie „Godność”, zrzeszające byłych więźniów politycznych i osoby represjonowane w okresie PRL. Kandydatura ta miała poparcie Regionu Gdańskiego NSZZ „S” i radnych PiS. Ostatecznie jednak wszystkie kluby w Radzie Miasta Gdańska zagłosowały za osobą zmarłego arcybiskupa, którego zasług dla miasta nikt nie kwestionuje.

– Ksiądz arcybiskup Tadeusz Gocłowski był wieloletnim krajowym duszpasterzem ludzi pracy. Wielokrotnie spotykaliśmy się na pielgrzymkach ludzi pracy w Częstochowie. W najtrudniejszym okresie dla nas, w latach stanu wojennego, ksiądz arcybiskup był wsparciem dla wszystkich. Zawsze można się było zwrócić do niego o pomoc i o radę. To naprawdę wielka szkoda i wielka strata, że taki człowiek od nas odszedł. Był świadkiem i bezpośrednim uczestnikiem najnowszej historii Polski – tak ocenił sylwetkę abp. Gocłowskiego tuż po jego śmierci przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla.

ACH