Arcybiskup Senior Tadeusz Gocłowski w szpitalu

Arcybiskup senior Archidiecezji Gdańskiej Tadeusz Gocłowski przebywa w szpitalu. Media podają informacje o wylewie.

Tadeusz Gocłowski święcenia kapłańskie przyjął 24 czerwca 1956 w Krakowie. Jest doktorem prawa kanonicznego. Studiował na KUL i w Rzymie. Pełnił funkcję wizytatora zgromadzenia misjonarzy, trzykrotnie był rektorem seminarium duchownego w Gdańsku. 23 marca 1983 roku został mianowany biskupem tytularnym Benevento i biskupem pomocniczym biskupa gdańskiego Lecha Kaczmarka, konsekrowany 17 kwietnia 1983 w Bazylice Mariackiej w Gdańsku. 31 grudnia 1984, po śmierci biskupa Lecha Kaczmarka, został mianowany biskupem gdańskim, od 25 marca 1992 był arcybiskupem metropolitą gdańskim. Sprawowanie urzędu zakończył 26 kwietnia 2008 r.

KOMUNIKAT
Arcybiskupa Metropolity Gdańskiego
z prośbą o modlitwę w intencji
przebywającego w szpitalu
Księdza Arcybiskupa Tadeusza Gocłowskiego

Umiłowani!
W tym roku przeżywamy 60. rocznicę święceń kapłańskich i 33. rocznicę święceń biskupich Księdza Arcybiskupa Seniora Tadeusza Gocłowskiego. W związku z pogarszającym się stanem zdrowia Księdza Arcybiskupa zwracam się do Was wszystkich – drodzy kapłani i wierni – z prośbą o szczególną modlitwę w intencji wieloletniego Pasterza Archidiecezji Gdańskiej, aby dobry i miłosierny Pan był jego umocnieniem i uzdrowieniem.

Odwiedzając Księdza Arcybiskupa Tadeusza w szpitalu zapewniłem go o bliskości i wsparciu nas wszystkich.

Bardzo proszę, aby w tych dniach nasza modlitwa za niego nie ustawała. Prośmy Matkę Bożą Nieustającej Pomocy, aby wyprosiła mu u swojego Syna łaskę nadziei i siły, bowiem stan jego zdrowia jest bardzo ciężki.

/-/ Sławoj Leszek Głódź
Arcybiskup