Arcybiskup Głódź: Kościół nie chce przywilejów

- Kościół nie chce przywilejów, chce neutralności, szacunku i należnych mu praw, także tych dotyczących medialnego ładu, także dla katolickich mediów, dla obecności telewizji „Trwam” na multipleksie cyfrowym. To smutny, poniżający paradoks, że katolicka stacja podlega dyskryminacji – powiedział metropolita gdański ks. abp Sławoj Leszek Głódź podczas procesji Bożego Ciała.

W wygłoszonym słowie do wiernych w dzień Bożego Ciała metropolita gdański Sławoj Leszek Głódź nawiązał do zagrożonej wolności słowa i dyskryminacji katolickich nadawców przez instytucje powołane do tego, by dbać o medialny ład (jak KRRiTV) i zapowiedział, że „ten głos jeszcze mocniej zabrzmi po EURO 2012, bo to jest naturalna powinność, którą powinien dyktować realizm, pluralizm i równość”.

- Kościół nie chce przywilejów, chce neutralności, szacunku i należnych mu praw, także tych dotyczących tzw. medialnego ładu, także dla katolickich mediów, dla telewizji „Trwam” na multipleksie cyfrowym – stwierdził w Gdańsku abp Sławoj Leszek Głódź.

Upominając się zaś o prawo do swobody wypowiedzi i przestrzegając przed dominacją opcji liberalnej w mediach metropolita gdański powiedział: - To smutny, poniżający paradoks, że katolicka stacja o takim zasięgi i o takim znaczeniu podlega dyskryminacji.  Słowa arcybiskupa spotkały się z aplauzem kilku tysięcy wiernych, uczestniczących w procesji.

- Tym, którzy atakują Kościół, mnożą insynuacje, spychają na margines, oskarżają i deprecjonują jego znaczenie, także w wymiarze społecznym, przypominamy, że Kościół katolicki w naszej Ojczyźnie nie jest przygodnym bytem, anachronicznym spadkiem po przeszłych epokach – powiedział abp Głódź, w dzień, w którym Kościół rzymskokatolicki obchodzi misterium Ciała i Krwi Chrystusa, zwane Bożym Ciałem.

Podczas uroczystej procesji w Gdańsku ks. Abp Sławoj Leszek Głódź nawiązał także do mistrzostw Europy w piłce nożnej. Przy ołtarzu przy Bazylice św. Brygidy metropolita gdański, oprócz sfery liturgicznej i wezwania do obrony wolności mediów, pokusił się też o wytypowanie wyniku rozgrywek. Przywołał przy tym wizję hiszpańskiego wieszcza, który obstawił finał Hiszpania – Niemcy, ze wskazaniem naturalnie na Hiszpanów.

- Nie zawsze jednak przepowiednie się spełniają – ocenił metropolita, pozostawiając cień szansy polskiej reprezentacji.

Sławoj Leszek Głódź zaapelował też o gościnne przyjęcie kibiców z innych krajów.

- Przyjmijmy tych, którzy przyjeżdżają do Gdańska, tak, by etniczna różność objawiła się ponad podziałami, by we wspólnocie przeżywanych emocji odnaleźć motywy ogólnoludzkiej jedności w sportowym świętowaniu. Niech dojdą do głosu postawy i wartości, z których wyrosła nasza cywilizacja i kultura europejska – mówił abp Głódź.
Archidiecezjalne obchody Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa czyli Bożego Ciała w Gdańsku rozpoczęła msza święta w Bazylice Mariackiej. Po nabożeństwie kilkutysięczna procesja przeszła ulicami Chlebnicką, Długim Targiem, Długą, Tkacką, Węglarską, Podwalem Staromiejskim do Bazyliki pod wezwaniem św. Brygidy.

Przypomnijmy, że podczas EURO 2012 w kościołach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie będą odprawiane msze święte w językach angielskim, chorwackim, hiszpańskim, niemieckim i włoskim.

- Jako Archidiecezja Gdańska czujemy się współgospodarzami piłkarskiego święta – powiedział ks. Andrzej Pradela, dyrektor wydziału duszpasterskiego gdańskiej kurii.

Msze św. po angielsku odprawiane będą w Bazylice Mariackiej (10 i 17 czerwca), w kościołach – św. Anny i Joachima w Letniewie i NMP Królowej Polski w Gdyni oraz w sopockim kościele św. Jerzego.  Po niemiecku nabożeństwa będą odprawiane w Gdańsku w Kaplicy Królewskiej  oraz w Katedrze Oliwskiej. Dla wiernych z Italii msze św. w ich języku ojczystym odprawiane będą co niedziela w kościele p.w. św. Katarzyny w Gdańsku. Msze św. w jęz. hiszpańskim będą zaś odprawiane w Bazylice św. Brygidy w Gdańsku, a po chorwacku – w kościele św. Jakuba w niedzielę 17 czerwca. W kościele św. Michała w Sopocie odbywać się będą msze po polsku z tekstami czytanymi w innych językach. Do dyspozycji reprezentacji i sztabów szkoleniowych będzie też kaplica na terenie stadionu PGE Areny Gdańsk.

- Rozgrywki EURO 2012 są nie tylko powodem radości i dumy, nie tylko wyzwaniem organizacyjno-technicznym, ale także duchowym zadaniem dla wierzących i wszystkich ludzi dobrej woli (…). A tam, gdzie Boża radość i gościnność, tam też nie ma miejsca na agresję, pogardę, wytykanie potknięć. Polakom słusznie należy się opinia ludzi radosnych, z poczuciem humoru, gościnnych i miłujących pokój  - napisał w liście pasterskim  do wiernych 23 maja   metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź.

ASG