Archidiecezjalne uroczystości dziękczynienia za kanonizację Jana XXIII i Jana Pawła II

Ks. abp Sławoj Leszek Głódź zaprasza wspólnotę Archidiecezji Gdańskiej na uroczystości dziękczynne za dar kanonizacji papieży Jana XXIII i Jana Pawła II. Uroczystości rozpoczną się w sobotę przed północą.

- Pragnę dzisiaj podziękować wszystkim, którzy tę uroczystość z wiarą i radością przeżywali w swoich domach i parafiach, jak również tym, którzy wyruszyli na pielgrzymkę do Rzymu. Archidiecezja Gdańska reprezentowana była w Wiecznym Mieście przez swoich biskupów, kapłanów, siostry zakonne i prawie 3000 pielgrzymów. To był czas naszych rekolekcji. Nasza diecezjalna wspólnota ma szczególny dług wdzięczności wobec świętego Jana Pawła II, którego stopy odcisnęły także mocny ślad na naszej pomorskiej ziemi i w sercach jej mieszkańców w roku 1987 i 1999.

W duchu tej radości, pragnę zaprosić do wspólnego dziękczynienia za kanonizację w wymiarze całej archidiecezji – wiernych świeckich, stowarzyszenia, ruchy i wspólnoty duszpasterskie, uczelnie, przedstawicieli samorządów, służb mundurowych i Solidarności, siostry zakonne i braci kapłanów – które będziemy przeżywali podczas Eucharystii w Wigilię Uroczystości Zesłania Ducha Świętego, w sobotę 7 czerwca b.r. o godz. 24.00 w Bazylice Mariackiej w Gdańsku..

Dziękczynienie poprzedzą czuwania modlitewne w poszczególnych kościołach Starego Miasta w Gdańsku, które rozpoczną się o godz.20.00.