Nie wszędzie przehandlują pierwszą gwiazdkę

Czy można „przehandlować pierwszą gwiazdkę”? Na szczęście już nie wszędzie. NSZZ „Solidarność” jak co roku apeluje do pracodawców z branży handlowej o skrócenie pracy 24 grudnia, tak aby umożliwić pracownikom sklepów, zwłaszcza wielkopowierzchniowych, spędzenie w świątecznej i rodzinnej atmosferze Wigilii Bożego Narodzenia.

Apel Związku z roku na rok spotyka się z coraz większym pozytywnym odzewem. – W tym roku mamy zapewnienie, że większość sieci handlowych zamknie swoje sklepy w Wigilię już o godz. 14. To m.in. efekt powstania i działania w tych sieciach organizacji związkowych. Jedynie supermarkety sieci Auchan i należącej do niej marki Real będą czynne do godz. 16, a sieci Carrefour do godz. 15. Ta ostatnia firma umożliwi jednak wcześniejsze zakończenie pracy tym pracownikom, którzy mieszkają daleko od miejsca pracy. To rozsądne rozwiązanie. Jako „Solidarność” znamy realia gospodarcze, wiemy, że przed świętami Bożego Narodzenia w sklepach jest więcej pracy niż w innych okresach i potrzebna jest obecność wszystkich pracowników. Ale zawsze jest pole do działań elastycznych, wcześniejsze zakończenie pracy lub właśnie dopasowanie godzin pracy do możliwości pracowników. Cieszymy się, że tak właśnie się dzieje – powiedział nam Alfred Bujara, przewodniczący Sekcji Krajowej Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność”.

„Solidarność” konsekwentnie przypomina, że przedłużanie godzin pracy sklepów w Wigilię do godz. 17 czy nawet 18 nie przekłada się na większe zyski i często wręcz uniemożliwia pracownikom spędzenie tego wyjątkowego czasu wspólnie z rodziną.

Apel przewodniczącego NSZZ „S” Piotra Dudy do pracodawców z branży handlowej.

Szanowni Państwo!

Zbliża się grudzień, a wraz z nim najpiękniejsze polskie święta – Boże Narodzenie. Dlatego jak co roku zwracam się do Państwa z gorącym apelem o skrócenie czasu pracy Państwa placówek handlowych w Wigilię Bożego Narodzenia.

Wigilia to dla Polaków dzień niezwykły. Dzień, który w rodzinnym gronie zdecydowana większość z nas spędza przy Wieczerzy Wigilijnej, czekając na przyjście naszego Zbawiciela – Jezusa Chrystusa. Ale to również dzień gorączkowych przygotowań, na które zwyczajnie potrzeba czasu. Praca w tym dniu, w godzinach popołudniowych, to zdecydowanie zły obyczaj.

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” od dawna przypomina, że przedłużanie godzin pracy sklepów w Wigilię do godz. 16.00 czy nawet 18.00 nie ma ekonomicznego uzasadnienia. Natomiast dla naszych rodzin i dzieci ma swoje negatywne skutki, a w wielu przypadkach wręcz uniemożliwia pracownikom spędzenie tego wyjątkowego czasu wspólnie z rodziną.

Z roku na rok nasz apel spotyka się z coraz większą przychylnością z Państwa strony. Coraz więcej placówek kończy pracę już o godz. 14.00. W imieniu pracowników, ich rodzin, a szczególnie wypatrujących pierwszej gwiazdki dzieci – serdecznie Państwu za to dziękuję!

Podtrzymując ten dobry obyczaj, jak co roku apeluję, aby i w tym roku Państwa sklepy zamknąć najpóźniej do godz. 14.00.

Piotr Duda