Apel o wsparcie wznoszenia Bursztynowego Ołtarza Ojczyzny w bazylice św. Brygidy

Wspólnie budujemy Ołtarz Ojczyzny w bazylice św. Brygidy. To wyjątkowe nasze związkowe votum złożone Bogu za odzyskanie wolności i za „Solidarność”. Zwracamy się zatem o wsparcie w tym zacnym celu poprzez datki na zakup szlachetnych materiałów do budowy Bursztynowego Ołtarza.

Każda wpłata, nawet najdrobniejsza, umożliwi zamówienie materiałów koniecznych do wykonania następnych etapów wznoszenia dzieła.

By ołtarz lśnił pełnym blaskiem potrzebne są materiały, które posłużą do konstrukcji stylizowanych łanów pszenicy, wśród których pojawią się maki, chaber i inne ozdobne elementy Bursztynowego Ołtarza.

Pierwszy moduł zdobienia można już podziwiać w świątyni. Drugi jest w końcowej fazie budowy. Na materiał, w zależności od kursu miedzi na giełdzie, w przybliżeniu potrzebne będzie jeszcze 40 tys. zł.

Z góry dziękujemy za wsparcie finansowe na realizację tego niepowtarzalnego solidarnościowego Dzieła.

Zadeklarowaną kwotę, jako darowiznę na zakup specjalnych rurek i taśmy z miedzi do kontynuowania budowy Bursztynowego Ołtarza w bazylice św. Brygidy wpłacajmy na konto:

Region Gdański NSZZ ,,Solidarność” ul. Wały Piastowskie 24; 80-855 Gdańsk Bank Millennium O/Gdafsk Nr 34 1160 2202 0000 0000 6189 1527 z dopiskiem „Ołtarz”

darowizna-ołtarz

Przypomnijmy, że artyści wraz z historykami sztuki dostosowali projekt dzieła do zabytkowego charakteru świątyni, a stoczniowcy i technicy różnych specjalności zrealizowali harmonijną konstrukcję wielkiej, sięgającej sklepienia, nadstawy ołtarzowej i jej oświetlenie, pozwalające wydobyć urok bursztynowych witraży.

Śmiały projekt wielkiej kompozycji, wkomponowanej w architekturę świątyni, jest autorstwa prof. Stanisława Radwańskiego z ASP w Gdańsku, a jego wykonawcami są znakomici artyści pracujący w bursztynie Leszek Sobiech oraz Iwona Pomoryn i Mariusz Drapikowski.

Prof. Radwański wyrzeźbił także brązowe postaci u stóp ołtarza, filary naszego Kościoła, czyli papieża Jana Pawła II i prymasa ks. kardynała Stefana Wyszyńskiego.

Centralnym elementem ołtarza jest obraz Matki Boskiej – Opiekunki Ludzi Pracy, namalowany przez ks. Franciszka Znanieckiego z Pelplina na początku lat 70. Ówczesny kardynał Karol Wojtyła i prymas Polski Stefan Kardynał Wyszyński w 1975 roku zawieźli ikonę do Watykanu, tam poświęcił ją papież Paweł VI. Świątynia była wówczas odbudowywana z wojennej pożogi.

Madonna i Dzieciątko otrzymały nowe bursztynowe korony, poświęcone przez Jana Pawła II w lipcu 2001 r. i rzeźbioną sukienkę z unikatowego białego bursztynu.

Po obydwu stronach obrazu umieszczono figury patronek Europy: św. Brygidy Szwedzkiej i św. Elżbiety Hesselblad. Pod sklepieniem zrywa się do lotu biały orzeł bursztynowy. Kompozycję wzbogacą pnące się ku górze srebrne i pozłacane latorośle winnego krzewu. Na szczycie ołtarza umieszczone są stylizowane krzyże, nawiązujące do tych powstańczych, żołnierskich, partyzanckich i przydrożnych.

ASG