Stypendia im. NSZZ „Solidarność” wręczone!

Czterdziestu uczniów ze szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, uzdolnionych w różnych dziedzinach oraz posiadających bardzo dobre lub znakomite wyniki w nauce otrzymało stypendia w ramach XI edycji Funduszu Stypendialnego imienia NSZZ „Solidarność”. Wręczenie stypendiów tradycyjnie miało miejsce podczas uroczystego posiedzenia Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” z okazji rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych. W tym roku uroczystość odbyła się w Sali BHP, co stanowiło dodatkowy element edukacyjny i wychowawczy dla wyróżnionej młodzieży.

Wszyscy stypendyści wykazali się w ostatnim roku szkolnym dobrymi wynikami w nauce (średnia stopni co najmniej 4,5), dobrym zachowaniem, uzdolnieniami pozanaukowymi, rekomendacją wychowawcy oraz jednej organizacji związkowej NSZZ „S”. Wielu z nich to wolontariusze w różnego rodzaju organizacjach. Część stypendystów pochodzi z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji finansowej.

Wyróżnieni uczniowie mieszkają i uczą się nie tylko w Trójmieście, ale także w mniejszych i bardziej oddalonych od centrum województwa miejscowościach – Brusach, Dziemianach, Goręczynie, Kartuzach, Kolbudach, Kościerzynie, Rumi, Tczewie, Wąglikowicach czy Wejherowie.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Stypendyści Funduszu im. NSZZ „Solidarność” to posiadający wszechstronne zainteresowania i uzdolnienia młodzi ludzie, którzy już za kilkanaście lat mogą stanowić patriotyczną elitę społeczeństwa. To bardzo zróżnicowane grono, w którym można znaleźć entuzjastów chemii, fizyki, historii czy informatyki, instruktorów harcerstwa lub członków orkiestry dętej, ale także pasjonatów biegów na orientację, śpiewu, tenisa stołowego, a nawet… łyżwiarstwa figurowego i kajak polo.

Poza 40 stypendiami wręczonymi 31 sierpnia kolejne 4 zostaną wręczone uczniom szkół znajdujących się pod patronatem „Solidarności” – Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Grudnia ‘70 w Łęgowie oraz Szkoły Podstawowej im. NSZZ „Solidarność” w Wąglikowicach – podczas dorocznych świąt patronackich tych szkół.

Przypomnijmy, że założony przez Zarząd Regionu Gdańskiego Funduszu Stypendialny im. NSZZ „Solidarność” działa w ramach Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy. W skład kapituły Funduszu wchodzą Stefan Gawroński, Anna Kocik, Renata Tkaczyk oraz przewodniczący Wojciech Książek. Grono darczyńców stanowią w większości organizacje związkowe „Solidarności” z Regionu Gdańskiego oraz darczyńcy indywidualni.

Czytaj więcej o uroczystościach z okazji rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych