Ankieta w bulwersującej sprawie próby usunięcia Pomnika Katyńskiego w USA

Na jednej z amerykańskich stron internetowych pojawiła się ankieta sondująca bulwersującą kwestię dotyczącą usunięcia Pomnika Katyńskiego z Exchange Place w Jersey City, stojącego nad rzeką Hudson, naprzeciwko Manhattanu.

Władze amerykańskie, a dokładnie Steven Fulop, burmistrz Jersey City, chcą pomnik usunąć, bo tego życzy sobie firma MackCali, która przez ostatnie dwa lata inwestuje w miasto i jest właścicielem wieżowców, łącznie z hotelem Hayat, stojących obok pomnika. Ma tam powstać bulwar spacerowy i pomnik będzie przeszkadzać. Ponoć burmistrz przyjął od tej firmy 250 tys. dolarów na kampanię wyborczą i teraz czuje się zobowiązany popierać MackCali m.in. w sprawie usunięcia pomnika. Jak na razie nie pomagają protesty amerykańskiej Polonii, ani rozmowy z polskim ambasadorem.

Polonia amerykańska jest tą sytuacją zbulwersowana. Na stronach społecznościowych pojawiają się najróżniejsze wpisy. Na jednej z lokalnych stron internetowych umieszczono ankietę z pytaniem: Czy uważasz, że pomnik powinien zostać na placu Exchange Place? Każdy z nas może wyrazić swoje zdanie w tej sprawie. Wystarczy wejść na stronę:

i kliknąć tak (Yes), nie (No), nie wiem (I dont’t know). Istnieje też możliwość napisania komentarza, najlepiej po angielsku.

Przypomnijmy, autorem pomnika, który upamiętnia ofiary zbrodni katyńskiej popełnionej w 1940 roku przez sowieckie NKWD na polskich jeńcach wojennych, jest polski rzeźbiarz Andrzej Pityński. Pomnik w tym miejscu został postawiony w 1991 roku. Jest wysoki na 12 metrów. Składa się z granitowego cokołu, na którym umieszczono wykonaną z brązu postać zakneblowanego polskiego żołnierza z zawiązanymi rękami do tyłu i wbitym w plecy bagnetem osadzonym na karabinie. O pomniku można powiedzieć, że jest jednym z najlepszych dzieł rzeźbiarskich, jakie powstało w ostatnich latach. Odbiera się je wyjątkowo dobrze. Jest wymowne, ekspresyjne i na pewno nie powinno trafić do magazynu.Warto też dodać, że na cokole pomnika została umieszczona tablica poświęcona tym, którzy zginęli w zamachu terrorystycznym 11 września 2001 roku.

(mig)

Zdjęcie: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Katy%C5%84ski_w_Jersey_City