Andrzej Piwarski uhonorowany

14 marca 2018 w Sali Mieszczańskiej w Nadbałtyckim Centrum Kultury w Gdańsku (Ratusz Staromiejski) Andrzej Jan Piwarski otrzymał Nagrodę Specjalną Marszałka Województwa Pomorskiego.

Nagrodę Andrzej Piwarski otrzymał za wybitne zasługi w dziedzinie twórczości artystycznej. Za wielką artystyczną  wyobraźnię i mistrzowski warsztat malarski, ze szczególnym podziękowaniem za ekspresywne i twórcze upamiętnienie naszej historii. Nagrodę wręczyli wraz z życzeniami z okazji 55-lecia pracy twórczej Mieczysław Struk – Marszałek Województwa Pomorskiego oraz Władysław Zawistowski – Dyrektor Departamentu Kultury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.

Andrzej Jan Piwarski urodzil się w 1938 roku w Warszawie, w 1966 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Sztuk Plastycznych w Gdańsku, przez wiele lat (od lat 70. XX wieku) przebywał na emigracji, w Szwecji, RFN, w Hiszpanii. Był organizatorem i uczestnikiem wielu manifestacji i sympozjów, m.in. w RFN, Norwegii, Francji, Wielkiej Brytanii, potępiających stan wojenny w Polsce, jak również poświęconych walce o suwerenność Polski i innych państw o ustroju komunistycznym.

Autor m.in. cyklu obrazów zainspirowanych Sierpniem ’80. Jego prace znajdują się w wielu muzeach, państwowych i prywatnych zbiorach sztuki. W Polsce m.in. w Muzeach Narodowych w Warszawie, w Gdańsku, Szczecinie, Muzeum Śląskim w Katowicach, Muzeum Okręgowym w Toruniu, Muzeum Okręgowym im. L. Wyczółkowskiego w Bydgoszczy, Muzeum Historycznym Miasta Gdańska w Gdańsku, Bibliotece Uniwersyteckiej – Gabinet Rycin w Warszawie, w Muzeum Uniwersyteckim UMK w Toruniu, Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Natomiast w Niemczech w Muzeum Muru Berlińskiego w Berlinie, ponadto w Belgii, Danii, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Japonii, Luksemburgu (Muzeum Narodowe Literatury w Mersch, Miejskiej Galerii Sztuki w Esch-sur-Alzette), Norwegii (Królewskie Zbiory Sztuki w Oslo, Landsorganisasjonen w Oslo), Rosji, Szwecji, USA, Watykanie i w Wielkiej Brytanii.

Od roku 1967 miał ponad 150 indywidualnych wystaw w Polsce, Szwecji, Finlandii, Niemczech, Norwegii, Luksemburgu, Hiszpanii i Holandii. Od roku 1963 uczestniczy w ponad 250 wystaw zbiorowych w Polsce, Niemczech, Belgii, Francji, Hiszpanii, Luksemburgu, Norwegii, Finlandii, Holandii, Szwecji, Ukrainie, Belgii, Francji, Watykanie i na Węgrzech.

Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej oraz medalem Senatu RP. Obecnie mieszka na zmianę w Gdańsku i w Berlinie.

Jest praprawnukiem Jana Feliksa Piwarskiego (1794–1859), znanego malarza i grafika.