Andrzej Kołodziej Honorowym Obywatelem Gdyni

Andrzej Kołodziej, jeden z przywódców sierpniowego strajku w 1980 roku otrzymał tytuł Honorowego Obywatela Gdyni. Uchwałę podjęli gdyńscy radni na styczniowej sesji. Uroczyste jej ogłoszenie nastąpiło 10 lutego wieczorem, w dniu, w którym to portowe miasto świętuje swoje urodziny, podczas specjalnej sesji Rada Miasta

- To wyjątkowe honorowe wyróżnienie traktuję jako gest uznania dla ludzi „Solidarności” i jej ideałów, które mimo upływu czasu, zapatrzenia się na rozmaite ideologie ciągle są aktualne. To myślenie o innych, o kraju, mówienie prawdy i poczucie potrzeby bycia solidarnym. Być może niektórym wydaje się, że skoro główne media mało mówią o „Solidarności”, albo wspominają ją okazjonalnie to już nie trzeba się do niej odwoływać. Nic bardziej mylnego. Szczególnie duże znaczenie ma dla mnie to wyróżnienie, gdyż od 1980 roku jestem związany  z Gdynią. Ułożył się pewien cykl    zdarzeń mojego życia od strajków, przez podziemie po fundację historyczną, które z tym miastem mnie scaliły – powiedział nam Andrzej Kołodziej.

Andrzej Kołodziej po okresie transformacji przez lata należał do zapomnianych bohaterów Sierpnia’80. Po tzw. Okrągłym Stole, jako kontestator zawartego wówczas porozumienia z reżimem PRL nie wpasował się w rytm przemian wynoszących część opozycji do najwyższych stanowisk w państwie.  We wrześniu 1988 opublikował w paryskiej „Kulturze” artykuł „Współrządzić czy konspirować”

Po 1989 r. usunął się w cień. Do dzisiaj żyje na uboczu politycznych środowisk i angażuje się w upamiętnianie dokonań wolnościowych na Wybrzeżu. To „wyalienowanie” Kołodzieja to wynik  kreacji innych „bohaterów”. W tej sytuacji ci prawdziwi, niewygodni dla głównego nurtu interpretacji historii najnowszej, skazywani są na pozostanie w cieniu.

A przecież bez jego determinacji robotniczy zryw nie miałby takiego impetu. Kołodziej został liderem strajku w Stoczni im. Komuny Paryskiej w Gdyni, w wieku zaledwie 21 lat. Rano 15 sierpnia 1980 r. Kołodziej rozpoczął kierowanie gdyńskim strajkiem stając na stoczniowym wózku w otoczeniu rzeszy robotników z Wydziałów K-2 i K-3.

Wcześniej, w latach 1977-1980 Kołodziej pracował w Stoczni Gdańskiej. Działał w ROPCiO oraz Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża, drukował „Robotnika Wybrzeża”. W 1979 był sygnatariuszem Karty Praw Robotniczych.

Od lutego 1980 r. pozostawał bowiem bez możliwości zatrudnienia. 14 sierpnia 1980 r. Andrzej Kołodziej został przyjęty do pracy w Stoczni im. Komuny Paryskiej w Gdyni i zaczął namawiać robotników do strajku.

Na skutek jego zdecydowanej postawy, jako wiceprzewodniczącego Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego w Stoczni Gdańskiej nie doszło do wygaszenia strajków na Wybrzeżu, choć Lech Wałęsa nalegał na szybkie zakończenie protestów. Sygnatariusz Porozumień Sierpniowych,

W lipcu 1981 roku Kołodziej sprzeciwił się nadaniu większych uprawnień Lechowi Wałęsie, oskarżając go publicznie o zdradę robotników w 1970 roku i zrezygnował z funkcji zastępcy przewodniczącego NSZZ „Solidarność”.
- Zasługi Andrzeja Kołodzieja zarówno dla Gdyni, jak i kraju, dla powstania demokratycznych podstaw państwa i warunków sprzyjających wolności obywateli, sa nie do przecenienia. Przywódca strajku sierpniowego w 1980 roku, wieloletni niezwykle aktywny członek Solidarności Walczącej, jest dla nas wzorem człowieka niezłomnego i prawego, wrażliwego na społeczną niesprawiedliwość i niestrudzonego w dociekaniu prawdy. Nadanie Andrzejowi Kołodziejowi tytułu Honorowego Obywatela naszego miasta będzie ze strony gdyńskiego samorządu najwyższym wyrazem uznania i szacunku dla jego działalności i postawy, zawsze wyprostowanej – uzasadnił nadanie Honorowego Obywatelstwa prezydent Gdyni Wojciech Szczurek.
Kołodziej od stycznia 1981 z własnej inicjatywy organizował przerzutu wydawnictw niezależnych do Czechosłowacji. W październiku 1981 r. aresztowany przez czechosłowackie służby wewnętrzne podczas nielegalnego przekraczania granicy Kołodziej w kwietniu 1982 skazany na rok i 9 miesięcy pozbawienia wolności.

W 1984 był współzałożycielem Solidarności Walczącej w Trójmieście. 22 stycznia 1988 r. został aresztowany, a 30 kwietnia 1988 r. podstępem został nakłoniony do wyjazdu z Polski pod pretekstem leczenia do Włoch (wraz z Kornelem Morawieckim).

W 2000 Rada Miasta Gdańska nadała Kołodziejowi tytuł Honorowego Obywatela Miasta Gdańska. Od lipca 2010 Kołodziej prezesuje Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna.

ASG

Obejrzyj strajkowe wspomnienia Andrzeja Kołodzieja z 1980 roku