Andrzej Duda wygrywa pierwszą turę

PKW przed północą w poniedziałek ogłosiła oficjalne wyniki wyborów prezydenckich. W I turze Andrzej Duda uzyskał 34,76 proc. głosów. Jego rywalem będzie urzędujący prezydent Bronisław Komorowski, którego urobek głosów wyniósł 33,77 proc.

Pewną niespodzianką był bardzo dobry wynik Pawła Kukiza, na którego głosowało 20,80 proc. proc. rodaków.

Spośród innych pretendentów europoseł Janusz Korwin-Mikke uzyskał 3.26 proc. głosów, kandydatka SLD Magdalena Ogórek uzyskała 2.38 proc., a w trakcie kampanii sprawiała wrażenie, jak gdyby wstydziła się poparcia Sojuszu. Kandydat PSL, partii, która uzyskała w wyborach samorządowych w ub.r. wyjątkowo dobry rezultat, czyli Adam Jakubas uzbierał  1.60 proc. głosów.

Frekwencja wyniosła 48,96 proc.

Na kandydata PiS głosowały społeczności zamieszkujące środkową i wschodnią Polskę (przed II wojną światową – Polskę centralną). Andrzej Duda w I turze wyborów prezydenckich zwyciężył w 27 z 51 okręgów wyborczych.

Już w pierwszej turze rozstrzygnąłby on wybory (powyżej 50 proc. głosów) w okręgach: nowosądeckim (54,4 proc.), łomżyńskim (52,79 proc.) rzeszowskim (51,40 proc.), tarnowskim (51,09 proc.) oraz w gminie Sierakowice (51,35 proc., przy 29,22 proc. dla Komorowskiego).   Bronisław Komorowski wygrał w 24 okręgach, a największe poparcie Komorowski uzyskał w okręgu poznańskim (47,4 proc.).

Kandydat PiS na prezydenta Andrzej Duda w I turze wyborów prezydenckich zwyciężył w 27 z 51 okręgów wyborczych. Bronisław Komorowski wygrał w 24 okręgach.

Andrzej Duda zwyciężył w woj. podkarpackim, lubelskim, podlaskim, mazowieckim, łódzkim, świętokrzyskim, małopolskim.  Ponadto odniósł zwycięstwo w okręgach w Legnicy, w Piotrkowie Trybunalskim, Sieradzu, Skierniewicach, Bielsku-Białej, Częstochowie i Koninie.

W woj. pomorskim Bronisław Komorowski uzyskał 42 proc. głosów. W okręgu gdyńskim – 43,96 proc. głosów, w okręgu sopockim – 40,99 proc., a w okręgu Gdańsk – 45,38 proc. Andrzej Duda otrzymał w okręgu gdyńskim 25,58 proc. głosów, w okręgu sopockim – 30,78 proc., a w okręgu Gdańsk – 24,81 proc.

Paweł Kukiz zdobył w okręgu gdyńskim 20,41 proc. głosów, w okręgu sopockim – 19 proc., a w okręgu Gdańsk – 19,47 proc.

ASG