Andrzej Duda, prezydent RP: Dotrzymam obietnic

– Drodzy rodacy, jestem niezwykle wzruszony. Dziękuję bardzo – rozpoczął swoje orędzie prezydent Andrzej Duda. Szczególnie podziękował śp. Lechowi Kaczyńskiemu.

Prezydent Andrzej Duda zapowiedział, że „uczyni wszystko”, aby dotrzymać obietnic wyborczych i nie zawieść Polaków.

– Chciałbym powiedzieć z tego miejsca jedno, dziękując za wybór, dziękując za tą obecność: uczynię wszystko, żeby nie zawieść oczekiwań! Dotrzymam zobowiązań wyborczych, które składałem, choć wielu w to wątpi – mówił prezydent.

Dodał, że jest „człowiekiem niezłomnym, człowiekiem wiary” i iż jest możliwe dokonanie zapowiedzianych zmian.

Zaraz po podziękowaniach przypomniał swoje najważniejsze zobowiązania: przygotowanie i złożenie projektu ustawy o podwyższeniu kwoty wolnej od podatku i ustawy obniżającej wiek emerytalny.

– Pamiętam o tym. Nie zapomniałem, mimo że zostałem już wybrany na urząd prezydenta – deklarował prezydent Andrzej Duda.

Andrzej Duda zapewnił, że chciałby być prezydentem Polaków, którzy go wybrali, ale także tych, którzy na niego nie głosowali.

– Proszę o wzajemny szacunek, byśmy szanowali swoje prawa, oczywiście bez narzucania ich innym, ale byśmy umieli te prawa nawzajem szanować – mówił Duda.

Z takim samym przesłaniem zwrócił się także do parlamentarzystów:

– Proszę, żebyśmy umieli szanować się nawzajem. Mówię o tym zwłaszcza tu, w sali sejmowej, mówię do polskich polityków, mówię to także do siebie. Chciałbym, żebyśmy budowali wzajemny szacunek, bo to szacunek musi być podstawą wspólnoty. A tylko wtedy, gdy będziemy wspólnotą, jesteśmy w stanie naprawić Polskę.

Prezydent zajął się także tematem polityki zagranicznej. Jego zdaniem nie powinna ona podlegać rewolucji, ale potrzebuje korekty, polegającej na zwiększeniu aktywności.

– Ta korekta to mówienie o naszych celach, naszych aspiracjach, to przedstawianie naszego punktu widzenia w sposób spokojny, ale zdecydowany i jednoznaczny, poprzez komunikowanie tego partnerom w przestrzeni międzynarodowej – powiedział Andrzej Duda.

Duda podkreślił, że wierzy w dobre współdziałanie z rządem, Sejmem i Senatem, a także z Parlamentem Europejskim oraz polskimi przedstawicielami w Unii Europejskiej.

Prezydent poinformował, że chce stworzyć specjalną instytucję, która będzie broniła dobrego imienia Polski na świecie. Dodał, że powinna ona działać pod patronatem prezydenta, premiera i ministra spraw zagranicznych.

– Liczę, że będę miał państwa wsparcie także w polityce historycznej. Bo dzisiaj Polska często wymaga obrony, wymaga obrony jej dobre imię – mówił Andrzej Duda.

Nowa instytucje miałaby być „symbolem jedności”.

– My Polacy mamy wielką historię i nie mamy czego się wstydzić, wręcz przeciwnie. Powinniśmy być z niej dumni, powinniśmy mówić prawdę, ale powinniśmy także walczyć o prawdę w stosunkach z naszymi sąsiadami – podkreślał prezydent.

I dodał jeszcze, że dobre stosunki sąsiedzkie i międzyludzkie mogą być zbudowane tylko na prawdzie. – Dlatego aktywna polityka historyczna jest potrzebna i wewnątrz kraju i na zewnątrz – zadeklarował prezydent.

Andrzej Duda podkreślał, że największym problem są wyjeżdżający od lat z Polski młodzi ludzie, za pracą, za godnym życiem, szukający dla siebie szans. Dlatego jest konieczność wzmocnienia polskiej gospodarki, podniesienia jakości życia i pomocy przedsiębiorcom.

– By nie mówili, że państwo jest wobec nich opresyjne, żeby mieli więcej wolności, więcej swobody działania, by mieli wsparcie od państwa, ale takie, z którego korzystają wtedy, kiedy chcą, a nie mówili, że państwo zastawia na nich pułapki – mówił prezydent.

Poinformował także o powołaniu w ramach Kancelarii Prezydenta biura ds. Polonii i Polaków za granicą. Ocenił, że potrzeba wsparcia polskiego szkolnictwa za granicą, by dzieci mogły się uczyć po polsku.

– Dlatego trzeba wzmacniać polskie placówki dyplomatyczne, naszą aktywność nie tylko w sferze Polonii, ale i Polaków poza granicami. Niezależnie od dbania o to, by stworzyć im warunki do powrotu do Polski – powiedział Andrzej Duda.

Prezydent zapowiedział także, że będzie patronem polskiej kultury.