Andrzej Duda: Potrzeba Solidarności, byśmy wszyscy poczuli, że Polska jest znowu Polską Solidarną

- Dziękuję za wszystkie lata pracy dla Rzeczypospolitej i dla rodaków. Dziękuję za wszystko, co państwo czynicie. Potrzeba Solidarności, byśmy wszyscy poczuli, że Polska jest znowu Polską Solidarną – powiedział prezydent Andrzej Duda podczas uroczystości wręczenia orderów zasłużonym działaczom opozycji.

Uroczystość przyznania Orderów Odrodzenia Polski opozycjonistom odbyła się w Pałacu Prezydenckim 8 czerwca 2016 r. Krzyżem Wielkim OOP odznaczony został Krzysztof Wyszkowski.

- Niedawno był 4 czerwca, można powiedzieć dwie rocznice. Z jednej strony 27 rocznica 4 czerwca 1989. Ale z drugiej strony rocznica tamtej nocy 4 na 5 czerwca 1992, kiedy dla wielu z nas jakaś cześć wielkiego marzenia o silnej, w pełni wolnej, w pełni naszej Polsce, trochę się załamała. 4 czerwca 1989 roku nie był zwycięstwem elit – był zwycięstwem „Solidarności”, także Ojca Świętego Jana Pawła II. To on w 1979 roku przybył do Polski. Patrząc na nas w kraju, w którym nie było wolności mówił: Niech zstąpi Duch i odnowi oblicze Ziemi, tej Ziemi” – mówił prezydent.

O „Solidarności” Duda mówił jako o największym ruchu społecznym, jaki powstał kiedykolwiek i gdziekolwiek. Ruch, który pragnął wolności, szacunku dla zwykłego człowieka, ale który miał w założeniu równość sprawiedliwość i szacunek

- „Solidarność” spowodowała wielką zmianę mapy geopolitycznej i ustrojowej Europy. Za przykładem ludzi „Solidarności” wiele narodów zdołało jarzmo komunistyczne odrzucić – mówił Duda.

- A potem w 1992 roku, w tamtą noc, siedziałem z tatą przed telewizorem i gryzłem pięści z wściekłości, bo widziałem, że coś upada, że upada marzenie o dekomunizacji, o czystości życia publicznego, o uczciwości w życiu państwowym. Najbardziej bolało, że w obalaniu rządu Jana Olszewskiego brali ludzie, którzy mienili się ludźmi „Solidarności”. To odbiło się piętnem na Polsce do dzisiaj – przypomniał prezydent Duda.

Odnosząc się do dnia dzisiejszego Andrzej Duda oświadczył, że wierzy, że  programy rządowe będą prowadziły do czegoś, czego bardzo potrzebujemy jako naród, „sprawiedliwego podziału dóbr, czegoś, czego po 89 roku Polacy nie doświadczyli, dlatego tak wielu jest jeszcze za granicą”.

Prezydent Andrzej Duda odznaczył działaczy opozycji demokratycznej za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych

ASG

KRZYŻEM WIELKIM ORDERU ODRODZENIA POLSKI